Теч в АЕЦ "Запорожие", спешно опитват да спрат реактор

Теч в АЕЦ "Запорожие", спешно опитват да спрат реактор

atomicenergy.ru

A A+ A++ A

За теч на вода от първи във втори контур на четвърти реактор на АЕЦ "Запорожие" съобщава Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), цитирана от BgONAir.

Информацията е потвърдена и от украинския оператор на ядрените централи "Енергоатом". Централата обаче е под контрола на Русия от март 2022 г.

От компанията казват, че в момента работата на реактора се привежда в режим на "студено спиране", тоест в активната зона се въвеждат контролни пръти, за да спре реакцията на ядреното делене.

Според ръководството на "Енергоатом" причината за теча е нарушение на целостта на третия парогенератор, разположен в херметичната обвивка на блока, и смятат, че причината е умишлена повреда. Целта е изваждане от експлоатация на скъпото оборудване на централата, допълват оттам.

Няма радиационно замърсяване в околната среда, съобщават от Международната агенция за атомна енергия.

Запорожката АЕЦ се намира на фронтовата линия и често е обект на обстрел, за който взаимно се обвиняват и двете воюващи страни. От септември 2022 г. на място има мисия на МААЕ и обстрелите намаляха, но инспекторите потвърждават за разположени мини около реакторите, което е нарушение на стандартите за безопасност на централата. Мисията на МААЕ има ограничен достъп до съоръженията и успява да посети някои от местата дни след като поиска разрешение за това.

Например инспекторите бяха допуснати на покривите на два от реакторите, близо месец след като сателитни снимки показаха необичайни предмети, за които украинските власти предупредиха, че може да са мини. Инспекторите не откриха подозрителните предмети на покрива.




#Запорожката АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници