Спаси София: Най-старата запазена сграда в София тъне в мизерия

Спаси София: Най-старата запазена сграда в София тъне в мизерия

спаси софия

A A+ A++ A

От Спаси София сигнализираха за сериозен проблем за културно-историческото ни наследство, свързан с ротонда „Св. Георги“, която е сред най-ценните и знакови места в София. „Ротондата, въпреки че е най-старата запазена сграда в София и цялата зона около нея са в окаяно състояние. Явно никой не полага необходимите грижи в момента, за да опази тази ценна сграда.“ – заяви Борис Бонев, общински съветник от Спаси София.

Експерти на Спаси София изразиха своето притеснение за състоянието на обекта, чиито археологическите останки се разрушават, а заобикалящата го среда е оставена без поддръжка, облагородяване и стандартизиране на всичко около него. Това е изключително ценна археология, която имаме в центъра на София. Важно е да следваме примера, който могат да ни дадат съвременните римляните в поддържането на своето културно-историческо наследство и привличането на туристи. За тях е важно то да бъде съхранено за идните поколения, докато ние сме го оставили на произвола на съдбата. – смята арх. Иван Караджов.

Проблемите са множество, но основните са свързани с придвижването около Ротондата, заради паркираните автомобили, пешеходната настилка е разрушена, като в определени участъци е пропаднала и опасна. Неприветливият вид на заобикалящите я сгради, които се обитават от едни от най-важните институции в страната, също допринася за това ротонда „Св. Георги“ да не е сред желаните туристически дестинация в столицата.

От Спаси София настояват експерти-археолози да изготвят авариен план за опазване на археологическите разкопки. Междувременно цялата избуяла растителност да бъде почистена. На второ място според тях е от изключителна важност да бъде изготвен и ландшафтен проект, който да се погрижи за цялостното оформление на мястото и всичко да бъде реновирано и стандартизирано по задание. И последно, но не по значение - колите, които са превърнали прилежащите зони в паркинг, да бъдат премахнати, тъй като всички административни сгради около обекта разполагат с подземни паркинги и гаражи. „Институциите трябва да са за пример!“ – бе мнението на Борис Бонев - лидер на Спаси София.


#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници