Нов начин за класиране за саниране - ще финансират и реконструиране на малки сгради

Нов начин за класиране за саниране - ще финансират и реконструиране на малки сгради
A A+ A++ A

Комисия ще трябва да произнесе до четири месеца кои сгради ще бъдат одобрени за саниране. Вече има нова методика с точки, каза водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Златимир Йочев.

Шефът на дирекция "Жилищна политика" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев пък обясни, че ако блокът ни не се класира за 100% финансиране, имаме възможност да кандидатстваме за втория етап, при който се налага 20% самоучастие.

Първият етап за подаване на документите обаче приключи. Четири месеца ща са нужни, за да стане ясно кои блокове ще бъдат санирани.

„Общата стойност на инвестицията, която се предоставя от ЕС за обновяване на жилищни сгради, е 1,4 млрд. лева, като е разделена на два етапа. Първият е за 1,1 млрд. лева и при него се предвижда на 100% финансиране на сградите. Вторият е за близо 300 млн. лева и при него финансирането ще е 80% на всички разходи, които ще се извършат за обновяване на блока. Останалите 20% трябва да бъдат осигурени от собствениците“, заяви Василев.

„Срокът за първия етап приключи на 1 юни, а кандидатстването за втория ще продължи до 16 януари 2024 г.“, уточни той.

„Методиката за двата етапа е една и съща. Основният компонент е ефективността на разходите, каква е себестойността на всеки спестен киловат енергия. Друг важен критерий е процента на спестявания, който се постига с изпълнение на мерките съгласно енергийния сертификат, който ви се предоставя. Процентът на съгласие на живущите в блока и застроената площ също имат голямо значение при класацията“, обясни шефът на дирекция „Жилищна политика“.

„Бяха подадени проекти за близо 4 млрд. лева при бюджет от 1,1 млрд. лева, което прави доста трудно селектирането на сградите, които ще бъдат финансирани. Не може да предоставим средства за всички желаещи“, добави той.

Ще има и големи, и малки сгради, които ще получат финансиране, уверява Василев.

Бургас е рекордьор по подадени проекти за саниране в страната, но преди около месец и половина зам.-кмет по строителството Чанка Коралска коментира, че е несправедливо въвеждането на лимит, заради което на морския град се отпускат само 80 милиона лева. Когато беше анонсирана тази програма, нямаше такива ограничения, каза в началото на юни тя.

Лимитът обаче ней-вероятно няма да отпадне и голяма част от хората, участвали с 218 проектни предложения за саниране на жилищни сгради, ще бъдат разочаровани.

#саниране #санирането

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници