МВР се впуска в търсене на „доносника" на Марковска

МВР се впуска в търсене на „доносника" на Марковска
Цветанов се срещна с генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес Истурис, с който са обсъждали ситуацията с Венета Марковска. Според Истурис трябва да се уважава независимостта на българския парламент, който решава конфликти. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министерството на вътрешните работи ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу съдия Венета Марковска, заяви ресорният министър Цветан Цветанов.

В Брюксел Цветанов увери, че ще бъдат положени усилия това да се случи в кратки срокове, съобщи БНР.

В сряда новоизбраната за член на Конституционния съд (КС) Марковска пожела „доносникът", сътворил „пасквила" срещу нея, да бъде издирен. Предполагаемият извършител се казва Георги Тонев Колев.

По-рано Марсковска добави още едно искане в личната си графа и то е прокуратурата все пак да провери сигнала срещу нея.

„Във връзка с избирането ми за конституционен съдия на Република България на 31 октомври 2012 г. в Народното събрание е постъпил анонимен донос, който стана повод за масирана медийна агресия срещу моята личност и човешко достойнство, от една страна, и от друга страна – същият донос е изпратен и в Европейската комисия и става повод за заплаха срещу Република България", написа в писмо Марковска, което бе адресирано до вътрешния министър и до главния прокурор.

Сигналът срещу нея бе подаден в правната комисия на Народното събрание при първоначалното й изслушване преди гласуването й за КС. Управляващите, независимите и части от опозицията открито застанаха зад Марковска с аргумента, че сигналът е анонимен. В него обаче се преповтарят факти, оповестени в журналистически материали отпреди две години и половина..

„През последните седмици, за съжаление, станах жертва на анонимен донос срещу мен, с който се опитаха и продължават да се опитват, да петнят името ми, което съм градила и запазила чисто през целия си 38-годишен професионален стаж. Тези опити излязоха извън предела на нашата държава", пише в излияние този четвъртък Марковска, което този път е адресирано до председателя на КС.

Сигналът всъщност пресъздава публикация, в която се твърди, че след арест на приятеля на Марковска - Георги Георгиев, полицаите, които са го задържали, са уволнени след среща на магистрата с висш представител на МВР.

Марковска упорито отбягва да коментира тази информация. В писмата й не става ясно дали тя ще подаде оставка, ако проверката на прокуратурата установи, че в сигнала има истини, а не доноси.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис. Темата за Венета Марковска е била обсъждана, като, според Истурис, трябва да се уважава независимостта на българския парламент, който решава конфликтни въпроси.

Запитан дали в Брюксел ще търси изясняване на ситуацията с избора на конституционни съдии и ще се опита ли да парира опасността от допълнителен доклад на ЕК, Цветан Цветанов отговори, че рангът му в изпълнителната власт не му позволява да коментира решение на българския парламент.

По въпроси, свързани със съдебната система, която би трябвало да е независима, Цветанов бе доста по-словоохотлив.

„По-важното е борбата срещу тежката организирана престъпност", заключи вътрешният министър.

#Венета Марковска #Конституционния съд #КС #Георги Тонев Колев #ЕК #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #МВР #съдебна система #Брюксел #Европейска народна партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници