СНИМКИ Най-сетне у нас доживяхме майки с деца да ходят спокойно на мач

СНИМКИ Най-сетне у нас доживяхме майки с деца да ходят спокойно на мач
A A+ A++ A

Радост Иванова, Novinite.bg

Новопостроеният стадион "Христо Ботев" в Пловдив е наричан шаблонно бижу. Определението е вярно, но има една съществена разлика, която прави Колежа (както феновете на Ботев казват на своя дом) притегателно място. И това не е фактът, че е "бижу", а че на него обичайна гледка са майки с деца, дори с бебета с колички. Нещо, което другаде в България не може да се види. Да, в Rазград има добри условия за футбол, добра база, но там липсва фенската маса. Културата на ходене на мач, ако щете. На националния стадион в София пък отдавна семейства по мачовете рядко има заради рушащата се инфраструктура.

От поне декада у нас хората ги е страх да си пускат децата на футболни двубои. Ето защо новият "Христо Ботев" е оазис. Такъв, където децата се чувстват добре, а родителите - спокойни. Има удобства, зони за хранене (отвън и вътре), отлична видимост, места с отопление или охлаждане, асансьори, забавления с талисмани, игри, томболи, места за паркиране, фенмагазини. Инфраструктурата пък позволява да пуснеш малчугана да обиколи, без да го следиш с очи постоянно.

Това са най-общо впечатленията, които пратеник на Novinite.bg събра по време на контролата между Ботев Пд и Арис Солун. Срещата събра над 8000 зрители - на приятелски мач, в разгара на лятото. Толкова привърженици повечето тимове у нас накуп не са виждали на своите домакинства, а някои събират толкова взети заедно за цел полусезон.

Любопитното е, че току пред стадиона на Ботев са поставени огромни постаменти, на които са изписани популярни мисли и фрагменти от стихове на великия поет и революционер Христо Ботев, който е патрон на най-стария клуб в България. Така че - получава се 2 в 1 - хем водиш детето на мач, хем може да научи нещо ценно.

Под тепетата остава да сглобят боеспособен и класен състав на "канарчетата", защото в момента той определено не е такъв. Нищо, че "жълто-черните" биха гранда от Солун с 1:0, то е видим, че подопечните на новия треньор Станислав Генчев не са на нивото на изискванията на бултрасите.

Срещата премина изцяло под това да се отдаде почит на убития в Солун в нaчалото на 2020 година фен на Ботев - Тоско Бозаджийски. Той бе бит, гонен и накрая премазан с кола от фенка на ПАОК, а случаят разбуни духовете у нас и в южната ни съседка. Няколко пъти мачът бе спиран, за да се отдаде почит на популярния запалянко, а преди старта на двубоя двата тима, родителите на Тоско и фенове поднесоха цветя в нарочно обособен кът.

#Ботев Пд #Ботев Пловдив #Христо Ботев #Колежа #футболни фенове #фенове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници