ФОТОФАКТИ Невиждано у нас! Художникът Фокса превръща стадиона на Ботев Пд в произведение на изкуството

ФОТОФАКТИ Невиждано у нас!  Художникът Фокса превръща стадиона на Ботев Пд в произведение на изкуството
A A+ A++ A

Пловдивският художник Николай Алексиев-Фокса се заел с това да превърне новият стадион на местния Ботев в същинско произведение на изкуството. Творецът, който и преди е имал заслуга за проекти около "канарчетата", е взел присърце задачата, възложена му от изпълнителя на дострояването на Колежа, както "жълто-черните" сърца наричат своя дом.

Всъщност, не е правилно да се каже задача, а мисия, защото Фокса е заклет ботевист и ще даде сърце и душа, за да се чувстват привържениците на най-стария клуб в България специални. Ботев е аристократичен клуб и за разлика от градския съперник Локомотив (подкрепян от работническата класа и малцинствените квартали), запалянковците му могат да оценят по достойнство труда на Николай Алексиев.

За начало Фокса ще изрисува подходите към Колежа с нестандартни прийоми и хрумки, така че емоцията за феновете и гостите на стадиона да започва още оттам.

Художникът вече е осъществил и друга страхотна идея - в пространството край новия дом на "канарчетата" да стоят гордо 11 стиха от творчеството на патрона на клуба - великия поет и революционер Христо Ботев. Повечето огромни постаменти са налице. Чрез тях възрастните ще си припомнят непреходните слова на безсмъртния титан, а малките ще ги учат по възможно най-приятния начин.

В крайна сметка стадион "Христо Ботев" ще е не само най-модерното спорно съоръжение у нас, а и място, където на всеки българин ще му е приятно да минава и да хвърля поглед, дори по това време да няма събитие.

В миналото Фокса съумя да стори така, че клубният автобус на Ботев да привлича погледите отдалеч. Той брандира возилото по такъв начин, че то е предпочитан фон за снимки на бултрасите.

С последното си начинание Николай Алексиев ще сбъдне отколешна мечта на родния запалянко - с кеф да води на мач цялото си семейство.

#Ботев Пловдив #художник #стадион #Колежа #Николай Алексиев-Фокса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"