Политолози: Кабинетът ще издържи най-много до местния вот, дори може да падне пред него

Политолози: Кабинетът ще издържи най-много до местния вот, дори може да падне пред него
A A+ A++ A

Предната седмица се оказа доста тежка за управляващата коалиция. Чуха се дори заплахи за подаване на оставка. Какво ще се случи с управлението?

"От една страна ПП-ДБ се опитват да реформират държавата, а ГЕРБ-СДС гледат към местните избори и да не губят своето политическо влияние в регулаторите", коментира социологът Добромир Живков в студиото на "България сутрин".

По думите му ГЕРБ-СДС ще направят всичко възможно, за да има редовно правителство до местните избори.

"ГЕРБ с Реформаторския блок издържа 2 г., с непрекъсната борба, с проблясъци по важни за страната въпроси. Предстои наддаване за КРС, НЗОК, СЕМ, службите. Има много поле за действие на тази коалиция, но тя ще бъде минирана непрекъснато от вътрешното противопоставяне между двата партньора. Но това е коалиция и е нормално да има коалиционно споразумение", каза още Живков.

Политологът Слави Василев изрази мнение, че двете формации в коалицията трудно биха могли да разделят регулаторите.

"При джентълменското споразумение властта отива в ПП-ДБ, не знам дали искат да я стабилизират, докато Борисов много добре съзнаваше, че за него е важно да се състави кабинет, за да могат определени интереси да фигурират, за да си осигури съдебно спокойствие след трусовете. 9 месеца властта ще е в ПП-ДБ, а ГЕРБ ще сложи негови хора по ключови места като КЗП например", заяви Василев пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му са преди изборите напрежението да ескалира и правителството да падне.

"Партиите предпочитат да се карат, но да могат да се разбират, отколкото властта да отиде при президента. Ако отидат на избори, не знам какво ще кажат част от партиите, кое ще е новото деление. Ние не знаем докъде се простира интересът на Борисов - да сложи ключови хора по ключови позиции във властта и когато усети че може да сложи динената корона на ПП-ДБ, ще го направи", убеден е политологът.

Двамата гости изразиха различни позиции по отношение на външнополитическата ориентация на България. Според Добромир Живков президентът Румен Радев защитава позиция по отношение на войната в Украйна, която се разминава с геополитическата ориентация на България и това "отдалечава България от сърцето на Европа".

Политологът Слави Василев пък защити тезата, че Радев е защитавал чрез служебното правителство националния ни интерес, "а не този на партньорите ни".

"Членуването в НАТО и ЕС не прави България страна, която няма право на мнение, това че черпим благата, не означава че трябва да повтаряме позициите на другите", каза политологът.

#политолози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници