ЕК прогнозира оскъден ръст на българската икономика до 2014 г.

ЕК прогнозира оскъден ръст на българската икономика до 2014 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия прогнозира растеж на българската икономика с 0,8% през 2012 г и със съответно 1,4% и 2,0% през 2013 и 2014 г.

Това става ясно от доклада на Комисията с икономическите й прогнози за 2013 и 2014 г., представен от еврокомисаря по валутната политика Оли Рен.

Инфлацията за 2012 г. ще бъде 2. 5%, като очакванията за 2013 и 2014 г. а съответно да се повиши до 2.6% и 2.7%.

Правителственият дълг на България ще бъде 19.5% от БВП през 2012 г., но според Комисията ще се свие до 18.1% от БВП през 2013 г., а за 2014 г. прогнозите са за 18.3% от БВП.

Комисията прогнозира, че растежът на икономиката ще продължи, като вътрешното търсене ще бъде двигател на възстановяването. Износът се очаква да допринесе негативно за растежа през 2012 и 2013 г. и в по-малка степен през 2014 г.

Въпреки неблагоприятното икономическо положение в ЕС и като цяло слабият трудов пазар в България БВП се очаква да нарасне, подкрепен от като цяло стабилната вътрешна икономическа среда и относително силните публични финанси, които затвърждават доверието на потребителите.

В същото време данни от последните месеци в банковия сектор показват тенденция към понижаване както на лихвите по депозитите, така и на лихвите по заемите. По-ниските лихви по заемите се очаква да подкрепят скромен растеж на кредитите с възможно въздействие върху потреблението.

Потреблението на домакинствата се очаква да се възстанови още през 2013 и 2014 г. при продължаващо нарастване на реалните доходи и постепенно възстановяване на доверието на домакинствата.

Инвестициите се очаква да бъдат подкрепени първоначално от проектите на държавния сектор, финансирани от ЕС. Инвестициите в частния сектор също се очаква да нараснат спрямо сегашните сравнително ниски следкризисни равнища в съответствие с възстановяването на икономиката.

Тенденциите в износа се очаква да следват очакваното постепенно възстановяване на пазарите в ЕС през 2013 г. Предвид високия процент на вноса във вътрешното българско потребление и инвестициите, балансът по текущата сметка се очаква да регистрира дефицит от 2.5% от БВФ до 2014 г.

ЕК посочва, че големият риск пред Бългрия е обрат в настоящия положителен импулс във вътрешното потребление заради продължаващите проблеми в еврозоната. Тя отбелязва, че в най-добрия случай износът може да се развие по-благоприятно, ако тенденцията в миналото на растеж на световния пазар на акции се възобнови.

Намаляващата заетост отразява силния спад на работната ръка заради негативните демографски тенденции. Безработицата се очаква да нарасне от 11.3% от активното население през 2011 г. до 12.7% през 2012 г. и да остане като цяло непроменена в обозримо бъдеще. Трайната слабост на трудовия пазар може да доведе до нарастване на безработицата в дългосрочен план.

Дефицитът се очаква да намалее от 2% от БВП през 2011 до 1.5% за 2012 г. Първата половина на 2012 г. е била белязана от изключително силната събираемост на данъци, главно доходи от ДДС, които нараснали заради силното вътрешно търсене и вноса, смятат експертите от ЕК.

Освен това правителството е направило важна стъпка напред, като е подобрило спазването на данъчното законодателство чрез свързването на касовите апарати на търговците с Националната агенция по приходите считано от април 2012 г. Подобни мерки са били взети за подобряване на спазването на законите в областта на акцизите и вносните мита.

Фискалният дефицит ще остане 1,5% през 2013 г. и малко ще намалее до 1% от БВП през 2014 г. Въпреки че благоприятните тенденции относно приходите се очаква да продължат през 2013 г., разходите също се очаква да нараснат значително.

Комисията основава данните си на мерките, включени от правителството в проектобюджета за 2013 г., внесен в парламента в началото на октомври. Той предвижда увеличаване на пенсиите с 9.3% от 1 април 2013 г. Общият брутен държавен дълг се очаква да нарасне от около 16.5% от БВП през 2011 г. до 18.5% от БВП през 2014 г.

#прогнози #безработица #износ #внос #икономика #инфлация #ръст #България #Европейска комисия #ЕК #Оли Рен #ЕС #Европейски съюз #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници