От ДПС искали „общ прочит", а не „нов прочит" на историята на Балканите

От ДПС искали „общ прочит", а не „нов прочит" на историята на Балканите
ДПС настоява за „общ прочит", а не за „нов прочит" на историята на Балканите, подчерта зам.-председателят на партията Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС настоява за „общ прочит", а не за „нов прочит" на историята на Балканите, подчерта зам.-председателят на партията Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна.

Позицията на ДПС бе представена във връзка с реакциите след изказването на лидера Ахмед Доган на 4 ноември, когато в Кърджали той обяви, че има необходимост от нов общ прочит на историята на Балканите, особено в частта й за Балканската война от 1912-1913 г., като я сравни с възродителен процес и етническо прочистване.

„Има разлика между „общ прочит" и „нов прочит" и се прибягва до елементарния трик да се замени израза, за да се разгърне анти-ДПС-истерията, на която сме свидетели," заяви Лютви Местан, цитиран от БТА.

Според ДПС общият прочит на историята е задължително условие за интегритета на съвременното демократично гражданско общество.

„Изглежда, имате проблем с политическите си ресурси и ви трябва нова енергия да заредите поизхабените си политически батерии. ДПС обаче не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия," обърна се Лютви Местан към депутатите от „Атака", които започнаха подписка за обявяване на ДПС за противоконституционна партия.

Той посочи, че всяка война е не само държавно-политически, но е нравствено-психологически проблем и има човешко измерение.

Зам.-председателят на ДПС припомни, че през 1912 г. сръбските власти във Вардарска Македония също са упражнявали репресии върху българите и че подобна политика са имали и гърците в Югозападна Македония.

„Тези действия също са политика на асимилация и прочистване, на жестокост, може ли да си позволим избирателност, или жестокостта е жестокост, само когато се отнася за другите, а не за нас," попита реторично Лютви Местан.

Според него тезата на ДПС, че има необходимост от общ прочит на Балканската война, е желязно аргументирана.

„Тезата за пренаписване на историята е продължение на преднамерената подмяна на държавнически отговорна и градивна теза на лидера на ДПС за общ прочит на историята," заяви още депутатът.

По думите му това не означава отричане и подмяна на историята, а истински, не митологичен, прочит на историята, който да търси истината.

„Общият прочит на историята цели да изравни подвига на Васил Левски с действията на Мидхат Паша, да равнопостави Сюлейман Паша и ген. Гурко," заяви обаче в декларация проф. Станислав Станилов от „Атака".

Според него целта е да бъде сложено началото на разрушаването на българската идентичност. Той направи сравнение с термина „османско присъствие", целта на който била да прикрие всички престъпления срещу българския народ и да бъде принизена българската национална революция.

„Тезата за общия прочит е теза за въвеждане на новия османизъм в България, за оневиняване на чудовищните престъпления на Османската империя и връщането стотици години назад," заяви още депутатът от „Атака".

#ДПС #Лютви Местан #Кърджали #Балкани #Балканска война #Станислав Станилов #„Атака"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници