„Южен поток” обвързан с новите цени на газа

„Южен поток” обвързан с новите цени на газа
Очаква се договорът да бъде подписан на 9 ноември между БЕХ и „Газпром". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Договорът за строителството на „Южен поток“ ще е обвързан с цените на бъдещите доставки на природен газ от Русия.

Правителството упълномощи в сряда министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев да възложи на Българския енергиен холдинг (БЕХ) подписването на окончателното споразумение за строителството на „Южен поток", съобщи БНР.

Очаква се договорът да бъде подписан на 9 ноември между БЕХ и „Газпром".

Миналата седмица стана ясно, че руският президент Владимир Путин няма да дойде в България на 9 ноември за подписването на договора и визитата му засега е отложена за декември.

От ДСБ настояха премиерът Бойко Борисов да запознае парламента с подготвения договор за газопровода и отправиха редица въпроси, свързани с възможността за България да купува газ пряко от трети страни и да го транспортира по „Южен поток".

Десните предупреждават, че на България може да бъде наложена санкция от Брюксел, която не е по-малка от 15 000 евро на ден.

Според решение на Европейския парламент и Съвета от 25 октомври всяка страна-членка, преди да подпише енергийно споразумение с трета държава, която не е член на ЕС, трябва да получи официално становище на ЕК, в противен случай се налагат санкции.

Този проект ще бъде финансиран с привлечени средства. Тези привлечени средства ще се плащат от транзитни такси, обясни преди дни Делян Добрев.

България трябва да подпише споразумението по „Южен поток" до 15 ноември.

До тази дата трябва да приключат и преговорите за цената и параметрите на новите договори за газа от Русия, влизащи в сила от 1 януари 2013 година.

#Южен поток #природен газ #Русия #Българския енергиен холдинг #БЕХ #Газпром #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Владимир Путин #президент на Русия #Бойко Борисов #премиер #ДСБ #Брюксел #ЕК #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници