Германска медия: България - ахилесовата пета на НАТО?

Германска медия: България - ахилесовата пета на НАТО?

ФБ/НАТО

A A+ A++ A

"България - сцена на нова геополитика в Черно море": така е озаглавено едно над 23-минутно предаване на германското обществено радио Дойчландфунк, което с помощта на репортажи и интервюта създава обективна и точна представа за политическата и обществена ситуация в България днес.

"България с все по-важна роля в този конфликт"

"Откакто започна войната в Украйна, Черно море е важна локация за конфронтацията между Русия и НАТО. Ето защо и двете страни се борят за влияние в черноморските държави. Една от тях е България. По принцип е ясно с кого е България: тя е член на ЕС и НАТО. Но НАТО изпитва съмнения към България", казва в началото авторката на предаването Маргарете Волан. Тя дава думата на новия български министър на отбраната Тодор Тагарев, според когото България е слабо звено в европейската архитектура за сигурност.

Дали България наистина е ахилесовата пета на НАТО? - пита авторката и обяснява, че Кремъл продължава да се опитва да разшири влиянието си в България, а обществото изобщо не е сплотено около политиката, която води ЕС. След кратка репортерска разходка при русофилите предаването продължава с интервю с историка Стефан Дечев. Той обяснява, че в България привържениците на Путин и на войната са малцинство, но вдигат много шум. Такива хора обаче има и в държавното ръководство, и в тайните служби, което пък се отразява върху цялостната външна политика и позициите на България на международната сцена, казва Дечев.

Авторката обяснява, че тук се визира президентът Румен Радев, който според нея през последните години се е профилирал като политическо средоточие на прокремълския лагер в страната и продължава да налива масло в огъня на българското общество, силно поляризирано по отношение на Русия.

"Нация, неутралитет, суверенитет - под тези лозунги псевдопатриотични партии днес блокират работата в парламента и застрашават обществения мир", казва журналистката от Дойчландфунк и представя лидера на "Възраждане" така: "Костадин Костадинов, с прякор Копейкин: късо подстригана, сивееща коса, стрóен, в костюм, пламенен оратор". В предаването става дума, че Костадинов смята либералите в българския парламент за "подчовеци" и възнамерява да праща противниците си в лагер, когато вземе цялата власт.

"Държавата е беззащитна. Нито едно българско министерство няма отдел за стратегическа комуникация. Контраразузнаването си затваря очите. Неоконсервативните сили в държавните медии разпространяват омраза", разказва на свой ред пред Дойчландфунк медийният експерт Георги Лозанов. Авторката на предаването го цитира с изявлението, че тези медии дават трибуна на Путиновата пропаганда, на първо място обществените медии.

Журналистката смята, че България по традиция е проевропейска страна, но в момента там гнездят скептицизъм и антиамериканизъм. Тя констатира: "Черно море отдавна се превърна в бойно поле между НАТО и Русия. България е черноморска страна, която директно е засегната от конфликта". Такава е констатацията и на Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, който твърди, че Русия има надмощие в Черно море. "Путин иска с всички средства да попречи на бивши съветски републики като Украйна, Грузия или Молдова да влязат в НАТО, а Черно море да се превърне в Натовско море. Ето защо на членките на НАТО и ЕС България и Румъния, които навремето принадлежаха към Варшавския договор, се пада все по-важна роля в този конфликт", научават слушателите на германското обществено радио.

"Румен Радев води лицемерна политика"

Авторката обяснява, че българите имат амбивалентно отношение към НАТО, което се обяснява с половинчатата политика, водена в продължение на десетилетия. Тя добавя, че президентът Румен Радев води лицемерна политика, като навън се представя за лоялен съюзник в НАТО, докато пред българската общественост си служи с националистическа и всъщност проруска реторика.

По-нататък в обширното предаване на Дойчландфунк пред микрофона застава и разследващият журналист Христо Грозев, който обяснява, че след 1989 година в България не се е случила истинска смяна на елитите. И че не е имало лустрация нито в Министерството на отбраната, нито в тайните служби, така че и до ден-днешен в тези структури работят съветски възпитаници, които лесно могат да бъдат вербувани от руското ГРУ. Германската журналистка обобщава така казаното от министъра на отбраната Тодор Тагарев:

"Гъсти шпионски мрежи, разследване за "къртици", което потъва в пясъка без никаква присъда, енергийни сделки като "Турски поток", които подкрепят плановете на Путин да заобиколи Украйна - всичко това подкопава доверието на партньорите от НАТО към България".

Авторката на предаването цитира и специалния пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин, който пред "Свободна Европа" казва следното: "Русия инвестира в България много ресурси и усилия и изобщо не пести пари да корумпира политици и медии. Това е една от държавите в Европа, където, според нашите информации, Кремъл особено активно се опитва да разруши партньорството с НАТО и ЕС, използвайки дезинформацията като оръжие".

България иска да бъде благонадежден член на НАТО, а не Троянски кон на Русия, констатира авторката на предаването Маргарете Волан. "Но колкото повече страната се обвързва със Запада, толкова по-бурни стават реакциите на Кремъл, чиито опити да дестабилизира България попадат право в целта на едно лесно ранимо общество", обобщава Волан, която в края на предаването разговаря с друга познавачка на България - кореспондентката за Югоизточна Европа Зилке Хане. Тя обяснява на слушателите за сегашната правителствена коалиция в София, която е обединена от прозападните си позиции, но е и разединена заради обвиненията в корупция срещу Борисов и ГЕРБ. Зилке Хане описва накратко политическата обстановка в момента, свалянето на Гешев и появата на Мария Габриел. По повод колебливите нагласи на българите към НАТО журналистката казва:

"Русия е наш приятел: поколения българи са възпитавани с този разказ"

"Правителството трябва да действа предпазливо, но в същото време да открие широк фронт срещу дезинформацията. (…) Защото руските дезинформации попадат на благодатна почва сред българското население, доколкото поколения и поколения българки и българи са възпитавани все с този исторически разказ: Русия е наш приятел, Русия е наша освободителка".

В последните минути на предаването става дума и за належащата съдебна реформа в България. По този повод Зилке Хане казва: "Реформата трябва да се подготви от една парламентарна комисия. С гласовете на ГЕРБ в тази комисия беше избран и Делян Пеевски - известен олигарх, санкциониран от САЩ чрез закона "Магнитски", който наказва нарушение на човешките права и корупция по цял свят. Точно този човек сега трябва да помогне да се спаси правовата държава в България…"

Авторката на предаването завършва със следното обобщение: "България е от една страна сцена на новата геополитика, а от друга - държава, която във вътрешнополитически план е изправена пред големи предизвикателства".

Източник: Дойче веле

#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници