"Шпигел": Следите от взривовете по „Северен поток“ сочат към Украйна

"Шпигел": Следите от взривовете по „Северен поток“ сочат към Украйна
A A+ A++ A

Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода "Северен поток", свързващ Русия с Германия, водят към Украйна, предаде Франс прес, като се позова на германското издание "Шпигел", цитирано от БТА.

Полицейските разследвания се фокусират по-специално върху яхтата "Андромеда", за която се предполага, че може би е послужила за транспортиране на експлозивите, използвани за саботажа през септември 2022 г. в Балтийско море.

Метаданни от имейл, изпратен по време на наемането на яхтата, водели към Украйна, твърди "Шпигел". Седмичникът също така съобщава за това, че на яхтата са били открити следи от експлозив - октоген, който е бил много разпространен както на Запад, така и в бившия източен блок.

На 26 септември 2022 г. четири огромни теча на газ, предшествани от подводни взривове, бяха регистрирани в газопроводите, доставящи съществена част от руския природен газ към Европа. Бързо възникнаха подозрения, че става дума за атака. Те породиха всякакви спекулации и хипотези относно това кои са извършителите на тази сложна в логистичен план операция, която освен това е и свръхчувствителна в дипломатически план.

Близо шест месеца след тези взривове, които засегнаха двата газопровода, отговорността за подводната атака си остава мистерия, въпреки разследванията за престъпно деяние, водени в страните от региона - Германия, Швеция и Дания#Шпигел #''Северен поток'' #взрив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино