5 растения, които държат мухите, комарите, паяците и мравките далеч от дома

5 растения, които държат мухите, комарите, паяците и мравките далеч от дома

pixabay

A A+ A++ A

Растенията са не само декоративни, но и могат да ни помогнат да държим нежеланите насекоми настрана. Въпреки че на пазара има различни химически спрейове и капани, използването на естествени методи за възпиране на вредителите е екологичен и икономически ефективен вариант.

Ето пет растения, които могат да ви помогнат да държите паяците, мравките, мухите и комарите далеч от дома си:

1. Мента

Ментата е естествен репелент срещу насекоми, който има приятен аромат. Тя съдържа високо съдържание на ментол, който е токсичен за много вредители, включително паяци, мравки и комари. Отглеждането на мента около дома ви може да ви помогне да държите тези вредители на разстояние. Можете също така да си направите спрей от мента, като запарите шепа пресни листа във вряща вода и след това прецедите течността в бутилка със спрей.

2. Лавандула

Лавандулата е ароматно растение, което е известно със своите успокояващи свойства. Освен това има естествени свойства за отблъскване на насекоми и може да помогне за предпазване от мухи, комари и молци. Можете да засадите лавандула около дома си или да използвате етерично масло от лавандула, за да създадете спрей.

3. Цитронела

Цитронелата е добре познато естествено средство за отблъскване на насекоми, което обикновено се използва в свещи, спрейове и други продукти. Самото растение, което е вид здравец, съдържа цитронелал, който е ефективен за отблъскване на комари, мухи и мравки. Можете да засадите цитронела около дома си или да използвате листата, за да създадете естествен спрей за отблъскване на насекоми.

4. Лимонова трева

Лимонената трева е тропическо растение, което често се използва в кулинарията. То също така има естествени свойства за отблъскване на насекоми и може да помогне за предпазване от комари, мухи и мравки. Можете да засадите лимонова трева около дома си или да използвате листата, за да създадете естествен спрей за отблъскване на насекоми.

5. Невен

Невенът е цветно и лесно за отглеждане цвете, което също е ефективно за отблъскване на вредители. Те съдържат естествен инсектицид, наречен пиретрум, който е токсичен за много насекоми, включително комари, мухи и мравки. Можете да засадите невен в градината си или в контейнери около дома си, за да предпазите дома си от вредители.

В заключение, има няколко растения, които могат да ви помогнат да държите паяците, мравките, мухите и комарите далеч от дома си. Като включите тези растения в градината си или ги използвате за създаване на естествени репеленти срещу насекоми, можете да намалите зависимостта си от химически пестициди и да създадете по-екологичен дом.

#цветя

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници