От позивна „Мойсей” до президентския кабинет: Румен Радев на 60

От позивна „Мойсей” до президентския кабинет: Румен Радев на 60

Стоп кадър

A A+ A++ A

Днешните 60 са някогашните 40, убедени са български и световни знаменитости, навлезли в този активен период от живота си.

И наистина възрастта повече от всякога е просто число. Тук и сега сме в истински екшън, защото светът в последните години преминава през невероятни промени и ги отброяваме не по свещичките на тортата, а според това дали влизаме в ритъм и съумяваме да сме част от тези, които случват промяната, а не просто се опитват да я догонят.

И като споменахме екшън - една от световните екшън звезди Том Круз вече е на 60. А тази неделя ги навършва и българският президент Румен Радев. Който влетя в политиката също като прочутия герой на холивудската звезда Маверик, топпилот от “Топ Гън” - нали преди това бе командир на ВВС.

Впрочем и Радев е имал запомняща се позивна като пилот при обучението си във военната академия в Алабама. Бил Мойсей, на името на библейския герой, превел народа си през пустинята. Колегите от САЩ му дали позивната заради впечатляващите въздушни боеве, които водел, и му предрекли бъдеще на лидер.

Петият български президент сбъдва очакването на американските пилоти.

6-те му житейски десетилетия изглеждат различно в очите на различните групи хора, свързани с него. За най-близките той, разбира се, е преди всичко бащата, съпругът, приятелят, който намира време и начин да имат своите мигове заедно извън прожекторите и злободневието.

За хората, споделящи с него каузи, е принципният и неотстъпчив мъж на честта, който никога няма да тръгне срещу думата си, срещу държавата си и срещу приятелите си, пише „24 часа”.

Според дъщеря му Дарина, която е трети курс студентка „актьорско майсторство” във ВИТИЗ, Румен Радев играе една-единствена роля в живота й: „И то – главната, на бащата”, заявява хубавицата в интервю за изданието. И твърди, че е неговата най-голяма слабост. По думите й, тя „никога не е взимала присърце това как изглежда той в чуждите очи”: За мен е от значение как изглежда в моите, категорична е актрисата.

А евродепутатът Иво Христов, който бе първият началник на кабинета на Румен Радев в продължение на близо година, когато той престъпи прага на “Дондуков” 2 в началото на 2017 г., споделя съжалението си, че „българите не познават чувството за хумор на президента Румен Радев, защото той се държи строго официално”. И пояснява: „Всъщност е много духовит човек, с когото никога не скучаеш.”

Притежава човешки качества, които понякога са недостатък в политиката, описва го още съратникът, който е бил изключително близо до държавния глава.

„Подозирам, че изпитва вина към Цецка Цачева като към дама, която победи на изборите през 2016 г. Затова не пропуска да ѝ се обади на рождения ѝ ден”, разказва още евродепутатът. Според него, най-бездарното внушение на враговете му е, че бил искал властта. „Големият проблем е тъкмо в това, че той не е изкушен от нея”, заключава Христов.

А ето какво казват за него политиците пред същата медиа.

Росен Желязков: Генералът стана политик, а политикът често се държи като генерал

Той е генерал, който стана политик. Като политик често се държи като генерал. Изпълва конституционните си ангажименти със съдържание, което се възприема противоречиво, но не излезе от рамката.

И загатна, че след президентството, независимо от това, че 60-те години са възраст, в която зрелостта търси спокойствие, има амбициите да тръгне по предизвикателния политически път.

Йордан Цонев: В много кризисен момент остана единствената стабилна институция

Завидно за 60-те му години - стегнат, в добра физическа форма и със стойка като на военен.

Като политик - в много кризисен за държавата момент остана единствената стабилна институция.

Весела Лечева: Почтен човек. Не губи височина

Почтен човек.

Не губи височина…

Доказа, че за него “национален интерес” е смисъл, а не дума.

Достоен българин, офицер и политик!

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници