Европейските лидери отправят поздравления към Обама за победата

Европейските лидери отправят поздравления към Обама за победата
Германският канцлер използва случая да напомни за доброто сътрудничество между Вашингтон и Берлин в усилията за преодоляването на финансовата и икономическата криза. Снимка: rnw.nl
A A+ A++ A

Европейските лидери един по един започнаха да отправят своите поздравления към преизбрания президент на САЩ Барак Обама.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че няма търпение отново да работи със своя „приятел” Барак Обама след победата му, предаде АФП, цитирана от Информационна агенция „Фокус”.

„Най-сърдечни поздравления за моя приятел Барак Обама. Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно”, написа Камерън в своя акаунт в „Туитър”.

Премиерът на Белгия Елио ди Рупо поздрави Барак Обама за преизбирането му за втори мандат като държавен глава на САЩ, предаде РТЛ.

Белгийският премиер отбеляза, че победата на Обама е „обнадеждаващ сигнал за бъдещето на САЩ и на целия свят”.

Президентът на Франция Франсоа Оланд също приветства преизбирането на Барак Обама, като го определи като „ясен избор в полза на откритата политика на обединена Америка, която е тотално въвлечена в международните дела”, предаде АФП.

„Победата на Обама още веднъж ще подсили нашето партньорство, ще подпомогне възстановяването на икономическия ръст в нашите страни, борбата с безработицата и откриването на изход от кризите, които ни заплашват, включително и в Близкия изток”, коментира френският лидер.

Германският канцлер Ангела Меркел е изпратила приветствено писмо до американския президент Барак Обама, в което поздравява държавния глава за победата на президентските избори, предаде АФП.

„Дълбоко ценя срещите и разговорите ни по всички въпроси, обсъждани в рамките на отношенията между Германия и САЩ”, пише Меркел в приветственото си писмо.

Германският канцлер използва случая да напомни за доброто сътрудничество между Вашингтон и Берлин в усилията за преодоляването на финансовата и икономическата криза.

След преизбирането на Обама германският министър на външните работи Гидо Вестервеле пък изрази надежда за продължаване на доброто сътрудничество между Вашингтон и Берлин, предаде АФП.

„Досега работихме много добре с администрацията на президента Барак Обама и предвиждаме още много инициативи заедно”, заяви Вестервеле пред германска телевизия.

Целта е преди всичко напредък в политиката на разоръжаване, подчерта германският министър.

В изборния ден в САЩ председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че голямото мнозинство политици и избиратели от Европа пожелават победа на президента на САЩ Барак Обама.

#Барак Обама #Президент на САЩ #САЩ #Великобритания #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания #Туитър #Белгия #Елио Ди Рупо #премиер на Белгия #Франция #Франсоа Оланд #премиер на Франция #Америка #Близкия изток #Германия #Ангела Меркел #Канцлер на Германия #Вашингтон #Берлин #Гидо Вестервеле #министър на външните работи на Германия #Мартин Шулц #Европейския парламент #председател на ЕП #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници