Дянков може да изхарчи 1,5 млрд. лв. до края на годината

Дянков може да изхарчи 1,5 млрд. лв. до края на годината
До края на 2012 г. Симеон Дянков може да изхарчи 600-те млн. лв. излишък в бюджета, както и предвидените по закон 800 млн. лв. дефицит. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кабинетът „Борисов" трябва да изхарчи около 1,5 млрд. лв. през последните два месеца на 2012 г., ако спазва рамката на бюджета.

Това изчисли Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, цитиран от вестник „Сега".

По последни данни към края на септември републиканският бюджет има над 600 млн. лева излишък, а в закона за Бюджет 2012 е предвидено годината да приключи с около 800 млн. лв. дефицит.

„Това означава, че до Коледа могат да бъдат ударно похарчени почти 1.5 млрд. лв.," обясни Виктор Йоцов.

Според него не е изключено значителна част от сумата да отиде за 13-и заплати и бонуси за чиновници и за празнични добавки към пенсиите.

Лошото според икономиста е, че големият излишък, с който се хвали правителството, се дължи не на преизпълнение на приходите, а на неизпълнение на планираните разходи.

Данните на Финансовото министерство показват, че особено драматично е изоставането с капиталовите разходи - към 1 ноември те са едва 40% от предвиденото за 2012 г.

„Излиза, че за 10 месеца държавата е вложила само 2,132 млрд. лв. в дълготрайни материални активи, което означава, че важни за икономиката инвестиции не се случват," коментира още Виктор Йоцов.

Експертите от БАН нямат обяснение на какво се дължи и с какви цели се прави това „спестяване".

Бюджет 2013 ще бъде разгледан на първо четене в парламента в четвъртък.

#Бюджет 2013 #Симеон Дянков #Министър на финансите #Министерство на финансите #Виктор Йоцов #Институт за икономически изследвания #БАН #вестник „Сега" #бюджетен излишък #Бюджетен дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници