Мизерия! Над 75% от българите нямат пари да покриват всекидневните си разходи

Мизерия! Над 75% от българите нямат пари да покриват всекидневните си разходи

Pixabay

A A+ A++ A

Над 75% от българите имат проблем с покриването на всекидневните си разходи. Това показват данните на Националната статистика за домашните бюджети. Освен на драстичния ръст на цените на стоки и услуги в последните месеци, това се дължи и на факта, че 3/4 от анкетираните казват, че доходите им са замразени. За да добави по някой лев към пенсията си, Цветана Велева продава цветята от градината си на Женския пазар.

"Цяла седмица не мога да ги продам. Хората казват "Как да ги купим, г-жо, като не се ядат. Ние гледаме първо да има какво да сготвим”, споделя възрастната жена.

За цвете при Цветанка се спира Офелия. "Гледам да купувам от възрастните хора, които едва свързват двата края. Много ми е мъчно”, казва жената.

Пари се пестят дори от електричество. Средно 31,2% от домакинствата са ограничавали потреблението през първото тримесечие на годината.

"Пускаме пералня след 22.30 ч. Купуваме по-ниско качество продукти”, коментира икономистът Стоян Панчев. По думите му, ако не сме получили увеличение на заплатата през последните месеци, на практика сме обеднели.

А 74,6% от анкетираните са заявили, че заплатите им са били замразени. Николета, която е на пазара със сина си, се опитва да се пребори с инфлацията като е спряла да купува ненужни неща, предава Нова тв.

"Единственият начин човек да си повиши доходите в днешно време е, ако смени работното място. Това обаче е свързано с много стрес”, коментира жената.

#бедност #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници