Храните на едро поевтиняват шеста поредна седмица

Храните на едро поевтиняват шеста поредна седмица

Pixabay

A A+ A++ A

Храните на едро продължават да поевтиняват за шеста поредна седмица, но спадът на цените са забавя. През отминалата работна седмица (от 29 май до 2 юни) цените на храните, включени в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) се понижиха с 0.31%. В предходната кратка седмица заради официалния празник 24 май (22-26 май) спаднаха повече - с 1.13%, което означава, че поевтиняването се е забавило.

Така за шест поредни седмици цените на храните на едро по стоковите тържища са поевтинели с 5.61%.

От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ храни поскъпващите са повече от поевтиняващите, при съотношение 19 поскъпващи към 12 поевтиняващи и 3 продукта без промяна в цената. Равносметката е спад с 0.31%, тъй като процентът, с който са поскъпнали 19-те вида храни, е по-малък от процента, с който са поевтинели 12-те храни.

При цените на дребно, обаче, се наблюдава леко повишение на цените на храните.

През отминалите пет работни дни от млечните и месните храни и варивата най-много е спаднала цената на едро на пакетчето масло 125 грама, а най-много се е повишила на зрелия фасул; при плодовете - всички са поевтинели, като най-много се е понижила цената на ягодите от внос. При зеленчуците колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите, като най-много е спаднала цената на зелето, а най-много се е повишила цената на краставиците от внос.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 2 юни е 2.280 пункта спрямо 2.287 пункта към 26 май или седмично поевтиняване с 0.31%.

През отминалата работна седмица разликите на цените на храните на едро по области се разширява при повечето храни. Най-голяма е ценовата ножица при кравето сирене (14.56 лева спрямо 12.31 лева в предходната седмица), следвано от кашкавала "Витоша" (12.18 лева спрямо 7.80 лева в предходната седмица), каймата смес (6.72 лева спрямо 6.64 лева в предходната седмица), замразеното пиле (5.82 лева спрямо 5.79 лева в предходната седмица), слънчогледовото олио (3.80 лева спрямо 2.01 лева в предходната седмица), предава БТА.

#ИТЦ #храни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници