Бойко Найденов предложен за временен главен прокурор

Бойко Найденов предложен за временен главен прокурор
Петима от членовете на Висшият съдебен съвет предложиха Найденов да бъде назначен временно на поста. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов беше предложен за временно изпълняващ длъжността главен прокурор.

Петима от членовете на Висшият съдебен съвет (ВСС) предложиха Найденов да бъде назначен временно на поста, предаде Дарик радио.

Изборът на изпълняващ длъжността главен прокурор идва след предложение на ВСС президентът Росен Плевнелиев да освободи с указ Борис Велчев от длъжността главен прокурор и да го назначи за съдия в Конституционния съд.

След издаването на указа на държавния глава, Велчев подаде оставка пред ВСС като главен прокурор, съгласно изискванията на Закона за съдебната власт.

Решението на ВСС да предложи на президента да издаде указ за освобождаването на Борис Велчев от заеманата длъжност бе взето на 1 ноември.

В близките дни се очаква да започне процедурата по избор на нов главен прокурор.

За да бъде номиниран един кандидат, той трябва да събере подкрепата поне на петима членове на ВСС.

„Новият главен прокурор трябва да е човек, който да познава проблемите на системата и аз най-комфортно бих се чувствал, ако той е прокурор”, заяви Велчев и добави, че за седемте години на неговия мандат прокуратурата е работила прозрачно, дори в повече.

Извънредното заседание на ВСС във вторник започна с едноминутно мълчание в памет на патриарх Максим.

#Бойко Найденов #Националната следствена служба #НСлС #Висшия съдебен съвет #ВСС #Росен Плевнелиев #президент #Борис Велчев #главен прокурор #Конституционния съд #Закона за съдебната власт #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници