Комисията „Белене" ще дебатира по данните за нарушения при договорите

A A+ A++ A

Комисията „Белене" ще дебатира по представените от Държавната финансова инспекция данни за нарушения при сключване на договорите по проекта АЕЦ „Белене".

На заседанието се очаква да бъдат изслушани и бившите директори на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян, както и експерти, водели преговорите с руската страна по проекта, информира БНР.

В края на октомвристана ясно, че руската компания „Атомстройекспорт" дължи пари на българската НЕК.

Това констатира директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова пред парламентарната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене".

В официално комюнике от 11 септември 2012 г. „Атомстройекспорт" обяви, че увеличава на 1 млрд. Евро иска си за компенсации от страна на НЕК за отказа на България от строителството на АЕЦ „Белене".

По-късно икономическият министър Делян Добрев съобщи, че НЕК има задължения от 1,5 млрд. лв. заради проекта за Втора атомна електроцентрала.

Проверка на АДФИ показва, че и руската компания дължи пари на българската НЕК.

Според проверката на 28 ноември 2007 г. „Атомстройекспорт" подписва рамков договор с НЕК за изкупуване на оборудването, намиращо се на площадката в Белене, което няма да бъде интегрирано в новата електроцентрала.

Руската компания се задължава да плати на НЕК 205 млн. евро. За да се продадат активи на НЕК, обаче, е нужно разрешение на министъра на икономиката и енергетиката, а към датата на подписване на документа, такова разрешение не е налице.

„Едва на 13 декември министърът дава съгласие за продажбата," обясни директорът на АДФИ Теменужка Петкова.

От АДФИ не са наясно как точно е определена цената от 205 млн. евро при положение, че по оценки на консултанта „Уорли Парсънс" оборудването струва 295 млн. евро.

Впоследствие двете страни подписват и няколко допълнения към документа, от които става ясно, че „Атомстройекспорт" трябва да плати на НЕК оборудване на стойност 164 млн. евро.

„На практика, обаче, се плащат 87 млн. евро, а руската страна твърди, че останалите 77 млн. евро са всъщност направените разходи за транспорт, застраховане и т.н на оборудването, които компанията не е длъжна да плати. В НЕК обаче не са предоставени никакви разходо-оправдателни документи, от които да е ясно, че точно това е сумата на разходите," посочват от АДФИ.

Освен това „Атомстройекспорт" дължи още 4 млн. евро на НЕК по линия на едно от допълненията към договора.

„Руската страна е поела ангажимент да изкупи цялото оборудване, а има оборудване за още 40 млн. евро, което не е закупено," заяви Теменужка Петкова.

Заради направените констатации АДФИ е дала указания на НЕК да отправи искане до „Атомстройекспорт" за изплащане на тези 4 млн. евро, за предоставяне на документи, оправдаващи направени разходи и за изкупуване на останалото старо оборудване.

Този понеделник премиерът на Русия Дмитрий Медведев и президентът на България Росен Плевнелиев са обсъдили въпроси, свързани с реализирането на проекта с руско участие за строителството на атомна електроцентрала на българска територия.

Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович, който добави, че „в България има сложни отношения към ядрените проекти. Въпреки това, обсъждането продължава. Ние продължаваме да имаме интерес към този проект".

В края на месец март правителството на България обяви, че прекратява строителството на АЕЦ „Белене".

#НЕК #АЕЦ #комисия #Белене #Дмитрий Медведев #премиер на Русия #Росен Плевнелиев #президент #Лаос #Русия #България #АЕЦ „Белене" #Аркадий Дворкович #Азиатско-европейския форум #АСЕМ #„Атомстройекспорт" #Любомир Велков #Мардик Папазян #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници