Проф. Стоян Денчев за кандидатурата на Габриел: Гениален ход на Борисов!

Проф. Стоян Денчев за кандидатурата на Габриел: Гениален ход на Борисов!

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Възможно е, дори наложително да има правителство с първия мандат. Това заяви пред БНР проф. Стоян Денчев, бивш депутат.

"Ако това не се случи, президентът трябва да поеме инициативата преди връчването на третия мандат. Той може да инициира свикването на Консултативен съвет и да предложи Декларация за национално спасение. Президентът не би имал нищо против да даде третия мандат на ИТН. Те биха могли да поканят всички останали да участват в едно такова правителство. Ножът е опрял до кокал и няма време за допълнително отрезвяване".

Проф. Стоян Денчев отбеляза, че Бойко Борисов е измислил гениален ход, предлагайки Мария Габриел за министър –председател. Този ход обаче е бил последван от извършването на "поредната глупост" с обявяването на отстраняването на Гешев за първи приоритет.

"Госпожа Габриел не би могла да измисли това нещо. То срина основите на всичко. Беше голяма грешка и ще окаже влияние върху възможността за съставяне на правителство. Въпреки че аз оставам оптимист за съставянето на правителство с първия мандат.

Има парламентарна практика или трикове да мине през парламента едно предложено от госпожа Габриел правителство, поне за определен срок, смята той.

"След това тези, които евентуално го подкрепят с отсъствие от парламентарната зала, биха могли да му дадат възможност да прекрати своята дейност след приемане на бюджет"

Има разпад на съдебната система, отбеляза още проф. Денчев.

"Не е добре да се противопоставя една гилдия на друга от нея".

Той харесва позицията на министъра на вътрешните работи. Определя я за балансирана и дава възможност за разрешаване на конфликта в интерес на България.

Ако правителството на Мария Габриел не мине, то няма да мине и това на ПП-ДБ, отбеляза той.

"Остава третият мандат. Президентът може да покани парламентарните групи на консултации и те да подпишат декларации за излизане от кризата".

Той коментира анонса на ПП-ДБ, че търсят подкрепа за конституционно мнозинство и промени в съдебната система.

"Възможно е да стане само ако има правителство. Всички парламентарни групи вече са готови за конституционно мнозинство по определени направления. Трябва да има и предварително подписани споразумения и реализация на цялостна съдебна реформа, а не само да сменим един главен прокурор с друг".

#Стоян Денчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници