202915 статии       |       405 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6448| EUR 1.95583| GBP 2.29719|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

„Сега“: Обръчи от фирми около НБУ грабват лъвския пай от парите за наука

23 ноември 2012, петък / 09:46; Коментари: 1
Send to Kindle
„Сега“: Обръчи от фирми около НБУ грабват лъвския пай от парите за наука
Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на Фонда за научни изследвания Рангел Гюров (на снимката) – преподавател в НБУ, чийто бивш ректор е просветният министър Игнатов. Снимка: БГНЕС

Обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор е настоящият образователен министър проф. Сергей Игнатов, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания.

Конкурсната сесия е била проведена при пълна липса на прозрачност, пише вестник „Сега“ в петък.

За финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14,8 млн. лв. Това са средствата, които държавата отделя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти.

17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две.

Те ще получат общо около 5 млн. лв. Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ.

67 от проектите са на университети, институти и болници, а 11 на вузове в комбинация с фирми.

Рецензент на Рангел Гюров - проф. Божидар Божинов, е „възнаграден“ с 260 000 лв., които ще получи под формата на финансиране на проект, одобрен от фонда. Парите ще отидат в семейната фирма на 80-годишния Божинов „Грунд 1“ ООД, регистрирана в апартамент.

Божинов заедно със 76-годишната си съпруга ще изследват опазването на сгради и съоръжения при подземно транспортно строителство.

Предметът на дейност на фирмата обаче няма никаква връзка с науката - покупка на стоки с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки собствено производство, складови и превозни сделки, туристически и рекламни услуги и пр.

„Награден“ е и ректорът на библиотекарския университет проф. Стоян Денчев, откъдето Рангел Гюров получава титлата „доктор на науките“.

Вузът печели общо четири проекта - самостоятелно или с партньори, на обща стойност 960 000 лв.

Лично проф. Стоян Денчев е класиран като ръководител на проект за 360 000 лв. на тема „Политики за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование“.

От два дни сред учените се разпространява писмо до парламентарната комисия по образование и до министъра на образованието, в което се настоява за преразглеждане на конкурса. Има съмнения и за неговата законност. Мотивите са незаконното назначение на Рангел Гюров и уволнението на един от членовете на Изпълнителния съвет на фонда - проф. Мирослава Кортенска, в хода на процедурата, което променя първоначалните правила и условия за провеждането й.

Кортенска бе освободена със съобщение на сайта на фонда, тъй като е възразила срещу начина, по който се класират проектите.

Рангел Гюров заяви пред вестник „Сега“ по телефона в четвъртък, че не бяга от въпросите и ще отговори на всички, но трябва да получи разрешение на пресцентъра на просветното министерство.

По-късно пред вестника медийната съветничка на министър Сергей Игнатов и преподавател в НБУ д-р Евелина Христова пък заяви, че атаките идват от неуспели кандидати. Според нея министърът ще вземе отношение по казуса, когато е достатъчно запознат с него.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: