ВИДЕО Мария Габриел към ПП-ДБ: Нека излезем от порочния кръг

ВИДЕО Мария Габриел към ПП-ДБ: Нека излезем от порочния кръг

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Започна срещата на Мария Габриел с "Продължаваме промяната" - "Демократична България". На нея присъстват лидерите на "Промяната" Кирил Петков и Асен Василев, които бяха в чужбина, и заради това срещата на ПП-ДБ с Мария Габриел и ГЕРБ-СДС се премести от сряда за петък.

Габриел отново представи приоритетите, по които ще работи евентуалният кабинет, в който тя ще бъде премиер. Като отново заяви, че първата работа на правосъдния министър в този кабинет ще бъде да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев за уронване на престижа на прокуратурата, макар че тя вече бе поискана по-рано днес от Висшия съдебен съвет.

"Моят призив днес е нека да излезем от порочния кръг", каза Габриел и призова да преодолеят различията си.

"Вярвам, че каузата ни е една - България", каза още тя.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се съгласи, че имат общи приоритети и пожела по време на срещата да навлязат в детайли по тях.

Така двете коалиции подхванаха първо темата за сигурността.

"Най-голямото предизвикателство в момента в света е войната в Украйна", започна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов и попита дали правителство на Габриел би доставяло военна помощ на Украйна, както и дали шефовете на службите трябва да се назначават от президента или Министерския съвет. ПП бяха входирали такъв законопроект в миналото НС.

"Пълна солидарност с Украйна", отговори еврокомисарката на първия въпрос. А относно втория въпрос тя посочи, че първо трябва да се запознае с текста на законопроекта и обясни, че решенията не се спускат от един човек, затова и трябвало да го обсъди с колегите си.

Христо Иванов пък поде темата за правосъдната реформа.

"Хората виждат безнаказано беззаконие и нагла корупция. Това ерозира доверието им в институциите и на това дължим политическата криза", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той обясни, че не може да се говори за съдебна реформа без да се направи конституционна реформа.

"Вие сте изключително фин познавач на съдебната реформа, на всички теми, свързани с нея", отговори му Габриел.

"Дори и да не говорим за подкрепа за първия мандат, ние ще дадем подкрепа за конституционна реформа", обобщи думите на Иванов Десислава Атанасова. Но по-важният въпрос бил колко ще е животът на 49-ия парламент, тъй като има риск той да не стигне за променитe, цитира я "24 часа".

Изненадващо експремиеърът Бойко Борисов се появи на преговорите.

Снимка: Стоп кадър/БНТ

Очаквате подробности!

#преговори #Мария Габриел #ПП-ДБ #ГЕРБ-СДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници