НА ЖИВО: Депутатите изслушват земеделския министър за вноса на продукти от Украйна

НА ЖИВО: Депутатите изслушват земеделския министър за вноса на продукти от Украйна
A A+ A++ A

Днес е първата сряда от месеца и законопроектите и проектите за решения в дневния ред се предлагат от парламентарните групи.

Ако те не са направили предложения, Народното събрание работи по приетата програма за седмицата по предложение на председателя и след консултации на председателски съвет, предвижда правилникът на НС.

Очаква се да продължи дебатът за Правилника за работата на 49-ото Народно събрание.

Едва след приемането му, народните представители ще могат да обсъждат и броя и имената на редовните комисии.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че Корнелия Нинова и Костадин Костадинов се препокриват с внесените точки – изслушване на вицепремиера Атанас Пеканов и министъра на енергетиката Росен Христов. „Възраждане“ обаче смятат, че имат какво да питат вицепремиера и енергийния министър. Карадайъ оттегли предложението си.

Парламентът изслушва днес служебния министър на земеделието Явор Гечев относно намерението на правителството да отмени наложените ограничения върху достъпа на продукти с произход Украйна.

„Благодаря за изслушването, защото в медиите се появяват какви ли не интерпретации за украинското зърно. Искам да изложа фактите такива, каквито са, и да чуя вашето мнение. Още миналата година съм уведомил ЕК а смушения на пазара на слънчоглед – на 2 септември. Като министър алармирах, че европейските коридори за солидарност не работят както трябва и създават аномалии. ЕК отговаря, че не намира големи смущения на пазара. На 15 март отново писах писмо, с което алармирам и искам отваряне на европейските средства от кризисния резерв за компенсация на производителите и искаме ЕК да се намеси на пазара на този тип аномалии, които се случват. Януш Войчеховски отговори след протести в пет държави, че ЕК възнамерява да направи пакет от мерки, който е само финансов. На 31 март няколко държави изпратиха съвместно писмо до председателя на ЕК Фон дер Лайен, с което подчертават проблемите и искат редица мерки, а тя отговори, че ЕК е готова да отпусне още средства и спиране на четири култури – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, към засегнатите страни“, заяви земеделският министър Явор Гечев.

„Аномалията в България е доста сериозна и голяма. Ние първи констатирахме това и гласът ни не бе чут още през септември. На Разпети петък имахме виртуална среща с другите министри от другите пет държави, в които коментирахме конкретните мерки, но не сме коментирали индивидуално спиране. Полша спря първо. Българската държава в първия възможен момент направи същото. Ние основно имаме проблем с няколко култури – слънчоглед, пшеница, сухо мляко, мед“, допълни още той.

#НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници