Скандинавските медии разкриха мащабна руска шпионска програма

Скандинавските медии разкриха мащабна руска шпионска програма
overclockers.ru
A A+ A++ A

Скандинавски медии разкриха, че руска военна програма е картографирала офшорни вятърни паркове, газопроводи и електрически и интернет кабели в Дания, Норвегия, Финландия и Швеция, според документален филм, излъчен в сряда.

Документалният филм е продуциран от датската обществена телевизия в сътрудничество с норвежки, шведски и финландски телевизионни станции и разкрива, че целта на руската операция е да се планира и извърши саботаж срещу скандинавските страни, включително прекъсване на кабели за захранване и загуба на данни в цяла Европа.

Според източниците, използвани от четирите медии, военната програма е част от подготовката на Русия за голям конфликт със Запада, затова огромен брой военни и цивилни кораби плават около скандинавските води, за да разберат какво лежи на морското дъно и как е свързана инфраструктурата.

„В случай на конфликт срещу Запада те са готови и знаят къде да ударят, ако искат да парализират датското общество“, коментира Андерс Хенриксен, шеф на контрашпионажа на датската разузнавателна служба.

Нилс Андреас Стенсьонес, ръководител на норвежката разузнавателна служба, заяви, че военната програма е стратегически капацитет за Русия, който се счита за основен и се контролира директно от Москва.

Датската обществена телевизия, заедно с норвежката, шведската и финландската телевизионни станции получиха прихваната радиокомуникация от руския флот в своето разследване, разкривайки, че руски „кораби-призраци“ плават в скандинавските води с изключени предаватели на системата за автоматична идентификация, която посочва техните местоположения.

Такъв пример е руският военноморски кораб „Адмирал Владимирски“. Официално корабът се занимава с океанографски изследвания, но според източници на датската обществена телевизия той се използва и за разузнавателна работа, тъй като корабът е изпратил радиосъобщения с подробности за своите позиции до база на флота в Русия.

Въз основа на прихванатата радиокомуникация създателите на документалния филми разкриват, че руският кораб е плавал в продължение на един месец около Балтийско море, протока Категат и Северно море. Корабът преминал покрай съществуващи и бъдещи офшорни вятърни паркове, където останал няколко дни.

Според източници от разузнаването и експерти, целта на мисията на „Адмирал Владимирски“ в северни води е била да се подготви за саботаж, така че Русия да може потенциално да парализира електрозахранването в Северозападна Европа.

„Това правят изследователските кораби – като част от подготовката за голяма война с НАТО“, разкрива в документалния филм ключов източник от западна разузнавателна служба.

По-конкретно, руският военноморски кораб вероятно е начертал захранващите кабели и кабелите за данни от офшорните вятърни паркове до наземната мрежа и техните връзки, както и местоположението на друга критична инфраструктура.

Разкритията се приемат сериозно

В Швеция бившият министър на отбраната Петер Хулквист каза, че през последните години около Северния регион са открити 50 руски“„кораби-призраци“, 27 от които са били в шведски води.

Според него зад това, което всъщност правят руските кораби, стои ясно и сериозно намерение.

„Целта е да осигури основа за руско военно планиране директно срещу Швеция. Целта е да разберат как да саботират шведските системи“, каза той пред шведската телевизия SVT.

Представители на шведското правителство също реагираха остро на разкритието за мащабен руски шпионаж от морето.

Според Микаел Оскарсон, говорител по политиката за отбрана на Християндемократите, поведението е „неприемливо“ и въпросът ще бъде повдигнат в комисията по отбрана в четвъртък.

Шведските въоръжени сили, шведското военно разузнаване и службата за сигурност ще бъдат повикани, за да въведат мерки, каза той пред медиите.

Откриването на руските планове за картографиране и потенциални саботажи в скандинавския регион предизвика безпокойство сред датските, норвежките и финландските власти.

Датското правителство призова за повишена сигурност около своите офшорни вятърни паркове, а Датската енергийна агенция нареди спешен преглед на плановете за сигурност и действие при извънредни ситуации за офшорния вятърен сектор.

Норвежкото министерство на отбраната също изрази загриженост относно ситуацията и следи ситуацията отблизо.

Междувременно Швеция започна в понеделник най-голямо военно учение от 30 години насам „Аурора“, което има за цел да симулира реакции при нападение от чужда сила. В същото време се очаква скоро страната да се присъедини към НАТО.

През следващите седмици шведската армия, флотът, военновъздушните сили и вътрешната охрана, подпомагани от войници от 13 държави, ще тренират какво биха направили, ако Швеция бъде нападната от неназована чужда сила.

Учението се провежда от 17 април до 11 май и ще обхване големи части от страната, като бойните учения ще се провеждат на земята, във въздуха и в морето, на тренировъчни полета и граждански терени.

Миналата седмица пък Норвегия обяви експулсирането на 15 „офицери от разузнаването“, работещи в руското посолство в Осло, което допълнително обтегна отношенията между съседните страни.

Москва обеща, че ще отговори на това „изключително недружелюбно“ решение.

„15-те офицери от разузнаването са участвали в дейности, които не са съвместими с дипломатическия им статут“, каза в изявление министърът на външните работи на Норвегия Аникен Хюитфелд.

Според изявлението „офицерите“ са били обявени за „персона нон грата“ и трябва да напуснат „скоро“.

Автор: Charles Szumski/Превод: Антония Коцева

Източник: euractiv.bg

#Скандинавия #медии #руска шпионска програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници