България се изкачи с 20 места в Индекса за свобода на медиите

България се изкачи с 20 места в Индекса за свобода на медиите
A A+ A++ A

България се е изкачила с 20 места в годишния Индекс за свобода на медиите на неправителствената организация "Репортери без граници".

Според организацията тази свобода остава крехка и нестабилна в страната ни, която е "една от най-бедните и корумпирани в Европейския съюз". "Малкото независими гласове в България работят под постоянен натиск", посочват още от "Репортери без граници".

След като години наред страната ни бе поставяна все по-назад в индекса, от 2021 насам има изкачване, като сега тя е на 71-во място в света от общо 180 държави. От страните членки на Евросъюза като по-малко свободни са определени медиите в Унгария, Малта и Гърция, предаде БНР.

"Репортери без граници" публикуват класацията си традиционно на днешния 3 май, който е Световен ден на свободата на печата. Според тазгодишния индекс, най-свободни са медиите в Норвегия, а най-малко свободни - тези в Северна Корея.

rsf.org

rsf.org

Според тазгодишния Индекс на медийната свобода ситуацията е "много сериозна" в 31 държави, "трудна" в 42, "проблемна" в 55 и "добра" или "задоволителна" в 52.

"Индексът показва огромно непостоянство в ситуации с големи възходи и спадове и безпрецедентни промени. Като например издигането на Бразилия с 18 позиции и падането на Сенегал с 31. Тази нестабилност е резултат от увеличената агресивност от страна на властите в много държави и увеличаващата се враждебност към журналистите в социалните медии и физическия свят. Непостоянството е и последствие от ръста на индустрията за фалшиво съдържание, което произвежда и разпространява дезинформация и осигурява инструменти за създаването ѝ", посочва генералният секретар на РБГ Кристоф Делоар.

#медии #свобода на медиите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници