9% ръст на бг туризма, в сравнение с най-силната му година

9% ръст на бг туризма,  в сравнение с най-силната му година
Pixabay
A A+ A++ A

Българският туризъм отчита ръст от 9% над най-силната ни година, която беше 2019-а. Това съобщи във Велико Търново заместник-министърът на туризма професор Мариела Модева, където откри международното туристическо изложение "Културен туризъм".

Министерството на туризма е започнало масирана рекламна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм, а с реклама в над 40 медии в чужбина популяризира България като туристическа дестинация, заяви заместник-министър Мариела Модева и поясни за финансовото изражение на 9-е процента ръст на туризма у нас:

"Над 600 милиона приходи има във връзка с туризма само в последните месеци. Тенденцията е много положителна - имаме удължаване на зимния сезон и много добри тенденции за резервациите на летния сезон".

Активно се работи на германския и на полския пазар.

Към 20 % от туристите се ориентират към културен туризъм, посочи още проф. Модева и не потвърди изнесените преди няколко дена данни от Института за анализи и оценки в туризма, че годишно България губи по около 1,5 милиарда евро приходи от културен туризъм, защото държавата не управлява своята културно-историческа собственост и коментира:

"Има проблем с управлението, стопанисването и социализацията на културни ценности. Ние имаме над 30 резервата, които са с най-висока на защита, имаме археологическо наследство и в същото време даже паметниците на ЮНЕСКО имат проблеми".

Над 50 общини, посолства и туристически организации се представят във Велико Търново в 18-ото издание на международното изложение "Културен туризъм", където в дискусии до края на седмицата ще бъдат коментирани проблемите и възможните решения в туризма, предаде БНР.

#туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници