Добрев: „Южен поток" е като всеки ВиК проект

Добрев: „Южен поток" е като всеки ВиК проект
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев сравни проекта за изграждане на газопровода „Южен поток" с хилядите водно-канализационните проекти в България.

В събота Добрев заяви, че призивът на лидера на ДСБ Иван Костов природозащитниците да се самосезират и да следят как се прави Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за бъдещия газопровод представлява „опит, тъй като няма други аргументи, с аргумента еколози и екологичен натиск, така, както се случи няколко пъти досега, да се промени един проект или да се спре един проект", предаде „Дарик".

„И с гръцката връзка ОВОС-ът е пред приключване и другата година се надяваме да стартираме с първа копка март месец, румънската връзка вече я изграждаме, никой не пита къде е ОВОС-ът. Има хиляди проекти в тази държава, за които се прави ОВОС и които не виждат тази публичност, която се иска. Но аз в случая съм съгласен, че трябва да има по-голяма публичност", каза Добрев.

Той допълни, че „това е проект, който е същият като интерконекторите ни например. Това е една тръба, която ние заравяме под земята. Това е проект, който е същият като всеки ВиК проект в тази държава, и такива имаме хиляди".

В хода на разговора министърът заяви, че обществените обсъждания на ОВОС по общините, през които ще минава евентуално тръбата, текат от месеци (според изискванията на ЕС за подобни големи проекти да бъдат консултирани екоорганизации и структури на гражданското общество - бел. ред). Той отхвърли обвиненията, че това става „на тъмно", макар да призна, че компанията „Южен поток - България" явно не дава достатъчна публичност на дейностите, които извършва.

По думите на Делян Добрев посещението на шефа на „Газпром" Алексей Милер на 9 ноември, анонсирано като подписване на договор за изграждане на „Южен поток", всъщност представлява взимане на окончателно инвестиционно решение за строежа на газопровода. Можело да има символично обсъждане, но по същество нищо ново по проекта.

„Това не е подписване на договор за проекта, защото подписването е било 2008 г. с междуправителствено споразумение, което е ратифицирано в Народното събрание. Извън него има акционерно споразумение през 2010 г., съгласно което е създадена проектната компания и тя е започнала да извършва редица технически стъпки, например ОВОС, трасета, предпроектни проучвания, проектиране и т.н.  Ние сме на този етап, на който казваме - извършихме необходимите стъпки, в момента сме на фаза окончателно инвестиционно решение", обобщи министърът.

Добрев каза, че вече са направени две трасета, които минават през територията на Северна България и от които ще бъде избрано по-подходящото. Той отказа да уточни къде се намират трасетата, а в отговор на въпрос посочи, че това няма да стане известно и на 9 ноември.

Само преди няколко дни изданието EurActiv коментира, че е трудно да си представи човек как екооценката може да се изработи в толкова кратък срок, при положение че подробностите за трасето на тръбопроводите все още се пазят в тайна. Правителството посочва само, че подводният участък на газопровода ще излиза на българския бряг някъде около Провадия, но не казва къде по-точно, вероятно за да държи настрани природозащитниците, се допълваше в статията, информира „Дарик".

През пролетта за първи път се заговори, че екооценката може да забави проекта, защото още не беше възложена, и изборът на компания, която да я прави, се забави. Няма задължителен срок, който отнема извършването й, и това може да е между месец и година. За сравнение, оценката за „Набуко", обаче продължи почти три години и в последния ден на октомври е внесена в МОСВ, съобщи „Медиапул" в петък.

Очевидно ОВОС за „Южен поток" ще се направи в много по-кратък срок, а министър Добрев каза, че той е "почти завършен" и вървят обсъждания по общините.

Той отхвърли обвиненията на ДСБ от сбота, че правителството е влязло в тайни уговорки с Русия за „Южен поток". Министърът заяви също, че България ще настоява през тръбата да може да минава и газ от други източници, но подчерта, че това зависи и от позицията на останалите акционери в проекта.

Енергийният министър изтъкна,  че проектът за  газопровод „Набуко" е по-важен за България, тъй като ще позволи алтернативен източник на газ. Проблемът е, че газът за него ще дойде 2018-2019 г., когато ще бъде разработено находището „Шах Дениз 2" в Каспийско море, допълни той.

#министър на икономиката и енергетиката #Делян Добрев #ВиК #проект #ДСБ #Иван Костов #ОВОС #„Газпром" #Алексей Милер #газ #Русия #„Набуко" #„Шах Дениз 2" #Каспийско море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници