Вижте колко жертви ще има при различните варианти на употреба на ядрени оръжия

Вижте колко жертви ще има при различните варианти на употреба на ядрени оръжия
Pixabay
A A+ A++ A

Японски експерти прогнозираха броя на жертвите при различни варианти на използване на ядрени оръжия в хипотетични конфликти в Североизточна Азия. Заключенията им бяха представени в доклад, публикуван днес от Изследователския център за елиминиране на ядрените оръжия в Нагасаки, предаде ТАСС и БТА.

По-специално в документа се разглежда сценария за превантивен удар на САЩ срещу ядрените съоръжения на Северна Корея, както и срещу самия Пхенян, с цел да се ликвидира ръководството на страната. Китай също се оказва въвлечен в конфликта, според сценария, съгласно който нанася удари по американски бази на територията на САЩ и на японския остров Окинава. Японски експерти изчисляват, че това би довело до смъртта на 2,1 млн. души в продължение на няколко месеца. В същото време броят на жертвите може да се удвои в дългосрочен план поради последиците от лъчева болест и ракови заболявания.

Друг сценарий разглежда изостряне на ситуацията около Тайван и използване на ядрени оръжия от страна на Китай срещу американските бази в САЩ, Япония и Гуам, както и ответните действия на Вашингтон. Според японски експерти в този случай могат да загинат между 2,6 и 3,4 млн. души. При това радиоактивното замърсяване ще се разпространи в по-голямата част от азиатските държави, включително Монголия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

В доклада се отчитат ядрените арсенали на въпросните държави, както и различни фактори, включително гъстотата на населението в определени райони и посоката на вятъра.

Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки бяха извършени от въоръжените сили на САЩ в самия край на Втората световна война, припомня ТАСС. Официалната им цел е да се ускори капитулацията на Японската империя. При тези атаки за първи и единствен път досега в историята на човечеството са използвани ядрени оръжия. Съединените щати все още не признават моралната си отговорност, оправдавайки тези действия с "военна необходимост".

#ядрена война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници