Нобелистът Дмитрий Муратов: В Русия рекламират ядрената война сякаш е храна за животни

Нобелистът Дмитрий Муратов: В Русия рекламират ядрената война сякаш е храна за животни
Стоп кадър/YouTube
A A+ A++ A

Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо." Това казва за Би Би Си носителят на Нобелова награда за мир и главен редактор на закрития вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов.

По думите му "по телевизионните канали тук ядрената война и ядрените оръжия се изтъкват като че ли рекламират храна за домашни любимци".

Муратов коментира в откъсите от разговора, достъпни на сайта на телевизията, ядрената заплаха и безпокойството колко далеч е готов да отиде Кремъл в конфронтацията си със Запада.

"Две поколения живяха без заплахата от ядрена война", казва Муратов. "Но този период свърши." Муратов коментира темата дни след като руският президент Владимир Путин обяви планове да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Очаква се беларуският лидер Александър Лукашенко да засегне темата в обръщението си към народа в петък.По-късно, както отбелязва и Би Би Си, секретарят на Съвета за национална сигурност, приближен на Путин Николай Патрушев заяви, че Русия има "съвременно уникално оръжие, способно да унищожи какъвто и да било враг, включително Съединените щати".

Ще натисне ли Путин ядреното копче, или няма? Кой знае? Никой не знае. Нито един човек не може да каже със сигурност. Дмитрий Муратов, главен редактор и правозащитник

"Обявяват: имаме тази ракета, онази ракета, друг вид ракета. Говорят за прицелване във Великобритания и Франция, за разпалване на ядрено цунами, което помита Америка. Защо го казват? За до може хората да са подготвени", продължава Муратов, който миналата година даде на търг Нобеловата си награда, за да събере пари за деца бежанци от Украйна.

Младите, възрастните и бъдещето

Пропагандата, с която са облъчвани хората в Русия, е "вид радиация". "Всички са податливи, не само руснаците", чрез дванайсет телевизионни канала, десетки хиляди вестника, социални медии като "Вконтакте", казва той. Попитан обаче какво ще стане, ако пропагандата внезапно спре, Муратов изразява увереност, че "това поколение и всички други със здрав разум" ще нарушат мълчанието.

Макар Путин да има "огромна" база от поддръжници, те са основно възрастни, които гледат на Путин като "на собствения си внук, като човек, който ще ги защитава и им дава пенсията им всеки месец и им честити Новата година всяка година". Това според него са и хората, които мислят, че истинските им внуци трябва да отидат да се сражават и да загинат.

Едновременно с това картината на бъдещето, която очертава, е мрачна:

Никога повече няма да има нормални отношения между народите на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да приеме трагедията. В Русия политическите репресии ще продължат срещу всички противници на режима. Дмитрий Муратов, главен редактор и правозащитник


Само младото поколение, което гледа на света като на приятел, а не като на враг, и иска Русия да бъде обичана и да обича, носи повод за оптимизъм. "Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин."

#Дмитрий Муратов #ядрена война #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »