България и още 8 страни поискаха повече американски войници и техника

България и още 8 страни поискаха повече американски войници и техника
Фейсбук/НАТО
A A+ A++ A

Страните от източния фланг на НАТО, сред които и България, призоваха за засилване на военното присъствие на САЩ в региона, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това стана след срещата на срещата на външните министри на държавите от т. нар. Букурещка деветка (Б-9) в полския град Лодз. Форматът включва България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Агенцията отбелязва, че те са отправили своя апел броени месеци преди една от тях - Литва, да приеме срещата на върха на алианса през юли.

Трябва да направим всичко необходимо, "за да увеличим американското присъствие в нашия регион, на източния фланг (на НАТО), що се отнася до войници и военна техника", заяви румънският министър на външните работи Богдан Ауреску след среща с колегите си.

Той се аргументира, че "солидната отбрана" ще послужи като "силен възпиращ фактор" пред "дестабилизиращото поведение" на Русия. "Това е единственият език, който Русия разбира", подчерта Ауреску.

Румънският външен министър призова по-конкретно за "повече противовъздушна отбрана, по-голям зенитен капацитет на територията (на страните от Б-9 и) повече средства за наблюдение и разузнаване".

Държавите от източния фланг на НАТО също така обещаха допълнителна подкрепа за Украйна, за да отблъсне руските нашественици.

"Приоритет от сега нататък е да помогнем на Украйна да спечели тази война", изтъкна Ауреску. Той даде да се разбере, че страните от Б-9 подкрепят присъединяването на бившата съветска република към НАТО.
#НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино