Сините търсят от Борисов отговорите на 7 въпроса за „Южен поток“

Сините търсят от Борисов отговорите на 7 въпроса за „Южен поток“
При тайни преговори премиерът Бойко Борисов е обещал на Русия да подпише договора за „Южен поток“ през ноември, твърди лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При тайни преговори премиерът Бойко Борисов е обещал на Русия да подпише договора за „Южен поток“ през ноември, твърди лидерът на ДСБ Иван Костов.

Освен това от Синята коалиция смятат, че България е заплашена от финансови санкции от страна на Европейската комисия.

Причината е, че Европейският парламент и Съветът на ЕС са взели решение в края на октомври, преди да се подписват енергийни споразумения, да се иска официално становище от ЕК, предаде Дарик.

Ето защо от ДСБ настояват министър-председателят да информира парламента за подготвения договор за „Южен поток“, като отговори на седем въпроса.

Първият от тях е гарантирани ли са възможностите на България да купува пряко газ от трети страни и да го транспортира по „Южен поток“.

Вторият въпрос на тъмносините по темата е премахната ли е зависимостта на цената на природния газ от петролните деривати, както настоява ЕС.

Те питат и дали е премахнат от договора неизгодният за нас принцип „вземай или плащай“, който Чехия е елиминирала с решение на Европейския арбитражен съд.

Иван Костов пита министър-председателя и съобразени ли са транзитните такси за „Южен поток“ с изискванията на ЕС таксите да не са обект на дългосрочни договори и да не са зависими от политическите отношения между Русия и страната потребител.

Кой гарантира, че „Южен поток“ ще транспортира 63 млрд. куб. м природен газ годишно, както е по проекта, след като досега „Северен поток“ и „Син поток“ пренасят съответно 30 и 37 на сто от предвидените количества газ, интересуват се още от ДСБ.

Те искат да знаят и дали е изготвена оценка за въздействие върху околната среда за трасето на газопровода, спазени ли са всички предвидени процедури и проведени ли са задължителните обществени обсъждания.

Иван Костов пита премиера и дали е променено междуправителственото споразумение от 18 януари 2008 г., тъй като то по думите му категорично противоречи на европейското законодателство.

#„Северен поток“ #Чехия #ЕК #премиер на България #Бойко Борисов #депутат от СК #ДСБ #Иван Костов #България #Русия #„Южен поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници