Износът на нефт и газ от САЩ за България се е увеличил над 30 пъти

Износът на нефт и газ от САЩ за България се е увеличил над 30 пъти
A A+ A++ A

Износът на енергийни източници от САЩ за България се е увеличил над 30 пъти за последните 20 години, което е реално доказателство за енергийната трансформация и стремеж към енергийна независимост на от Русия. Това е един от основнните изводи от доклада за трансатлантическата икономика за 2023 г., представен в Брюксел и Вашингтон в частта за България.

Документът се изготвя по поръчка на Американската търговска камара в Европейския съюз и Търговската камара на САЩ, автори са двама именити изследователи от Университета "Джонс Хопкинс".

В частта за България се посочва още, че България изнася за САЩ стоки на стойност от 1,2 млрд. долара и услуги за 0.4 млрд., което представлява стабилен ръст на двата индикатора. Отбелязва се, че България изнася за САЩ стоки и услуги с висока добавена стойност.

В документа се твърди, че износът на втечнен природен газ и на други продукти от САЩ за Европа и за България е породен от войната на Русия в Украйна и последвалото спиране на доставките на руски газ за България. Това важи и за химическото производство.

Наблюдава се и стабилен ръст на електроника и машини.

#нефт #нефт и газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници