Гълъб Донев към австрийския канцлер: Шенген остава наш основен приоритет

Гълъб Донев към австрийския канцлер: Шенген остава наш основен приоритет
A A+ A++ A

За България остава основен приоритет присъединяването към Шенгенското пространство. Надявам се, че вашето посещение ще допринесе за това положително развитие по отношение на приоритета на България. Това ще бъде един важен тласък за отношенията между България, Австрия и разбира се за целия ЕС". С тези думи премиерът Гълъб Донев се обърна към австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата дадоха съвместна пресконференция, след като прекараха час в среща очи в очи в Министерския съвет.

От общ интерес е да решаваме проблемите с нелегалния натиск, както и да работим за укрепване на доверието и сигурността в Шенген. Приемането на България ще осигури по-силно икономическо сътрудничество и по-голяма защита на границата. В тази връзка приветстваме съгласуването на плана за действие, който експерти от двете държави обсъждаха през последните няколко дни. Той ще допринесе за пресичане на нелегалната миграция и ще подкрепи сътрудничеството на страните ни, категоричен бе Донев.

България разглежда Австрия като традиционен икономически партньор. Приема австрийския народ като близък. Уверен съм, че посещението ви ще доведе до скрепяване на отношенията ни", каза още Донев.

България и Австрия са близки страни, които се свързват с дълбоко приятелство. Българският пазар на труда и България са много интересна дестинация за австрийските фирми. Разбира се, тук играе роля и нашето решение, което беше взето с Нидерландската страна, че има проблеми в Шенгенското пространство. Когато става въпрос за разширяване с още една граница, тези проблеми трябва да бъдат решени, отвърна му Нехамер.

По-рано днес стана ясно, че Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата. Това бе обявено от президентът Румен Радев и Карл Нехамер в Елхово, където двамата посетиха границата с Турция.

Пред Донев Нехамер разказа, че Австрия има голям проблем с миграцията - над 100 хил. души били нелегални мигранти, още толкова пристигнали и от Украйна.

Австрия винаги е казвала, че няма да изостави нито България, нито Румъния по пътя към Шенген, подчерта той. Но настоя, че границата трябва да се подсили и тук голяма роля трябва да изиграе ЕК.

Имаме много задачи, които трябва да решим, най-важното е не да ги решаваме сами между нас, а комисията която има върховенство и компетенции да решава тези въпроси, да помага, категоричен бе той. Напомни и, че Австрия е поставила пет приоритета пред комисията, с които да се засили охраната на границите.

Благодари на България, че изпълнява сериозно задълженията си. Ние може би трябва да носим най-голямата тежест по отношение на бежанците, не само нелегалните, но и за тези от Украйна. Убеден съм, че заедно ще намерим решение. Имаме да вършим много, но затова сме партньори - за да намерим заедно решение. На комисията трябва да бъде обърнато внимание какви са проблемите и какво трябва да се предприеме, каза още той

#Гълъб Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници