БСП се скара с премиера Донев заради МРЗ

БСП се скара с премиера Донев заради МРЗ
стоп кадър/БНТ - архив
A A+ A++ A

Не бих казал, че този бюджет не е социален - напротив, и не разбирам защо Народното събрание трябва да приема размер на минималната работна заплата. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев, който отговори на въпроси на народните представители от „БСП за България“, свързани с разпоредби от Закона за удължаването на държавния бюджет за тази година, в които се предвижда възможност за 12 млрд. евро заем.

От левицата настояха министър-председателят да даде неговите обяснения и виждания за какви разходи става въпрос.

Донев коментира, че това са средства за гарантиране на падежи, които предстоят през март тази година за покриване на плащания по външни дългове, поети от България и гласувани от НС.

"Вие сте участвали и знаете какви са тези 12 млрд. евро. Те не идват сега и днес вие сте били преки участници в гласуването на тези 12 млрд. евро", добави Донев. "Що се касае до инвестиционните проекти, тези инвестиционни проекти са свързани с модернизацията на Българската армия. Това също е гласувано и одобрено от Народното събрание", добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че служебният кабинет на президента Радев е внесъл бюджет, с който орязва заплатите. "И ни принуждава тук едва ли не помежду си да се караме и бием, за да изглеждаме ние лошите, а не те". И допълни, че служебния кабинет е започнал процедури за нови изтребители Ф-16, както и за доставка на газ до 2030 г. "Значи тези политики може да са дългосрочни, а да увеличиш минимална заплата за година напред не може да е дългосрочна. Тази антилогика и лицемерие вече започва да излиза извън всякакви рамки", категорична е тя.

Служебният премиер пое топката и отговори на Нинова с думите: "Нямам раздвоение на личността. На 11 ноември, когато казах, че служебното правителство не може да провежда дългосрочни политики, все още очаквах да се направи коалиция, която да застане зад редовно правителство", каза той. Донев отбеляза, че по отношение на дългосрочните договори за доставка на газ, правителството успяло да осигури ниски цени на газ и да заздрави "Булгаргаз". "Ние изпълняваме бюджет приет от предходното правителство", добави той и подчерта, че предлагат дългосрочни мерки, с които да заставят допълнително едно редовно правителство да ги изпълнява.

"Не сте прави да внушавате на българските граждани, че има нещо скрито и задкулисно, което минава през Закона за удължаване действието на държавния бюджет 2022 г.", категоричен бе Донев.

Той посочи, че не може да се съгласи и с твърдението, че бюджетът не е социален. „Всичките 6,6 процента дефицит са преди всичко от социални разходи, които са гласувани през 2022 г., с актуализацията на бюджета от юни и актуализацията на пенсиите от месец октомври тази година. Също така не разбирам защо НС трябва да приема размер на минималната работна заплата – това винаги е било ангажимент и функция и задължение на МС, след консултации със социалните партньори, каквито се провеждат и днес, заяви Донев.

#Гълъб Донев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »