Бъкингамските потайности: Най-странните традиции и забрани в менюто на кралското семейство

Бъкингамските потайности: Най-странните традиции и забрани в менюто на кралското семейство
idei.club
A A+ A++ A

Членовете на британското кралско семейство вероятно не знаят къде се намират хладилниците в дворците и резиденциите им и едва ли някога са тършували в тях посред нощ. За сметка на това пък разполагат с цяла армия лични готвачи, които 24/7 да угаждат на кулинарните им прищевки и капризи, пише vkusotii.dir.bg.

Цялото кралско семейство продължава да се съобразява с въведените от покойната Елизабет II правила, що се отнася до храната им. Още преди десетилетия тя забранява в ястията, които се поднасят на трапезата, да присъстват чесън и лук. Причината е силният аромат и натрапчив послевкус, който оставят.

Отдавна храна табу в дворците са и мидите, както и черупчестите морски дарове, тъй като носят огромни рискове от хранителни отравяния.

На британското кралско семейство от 2008 г. насам не се сервира и гъши дроб. Прочутият френски деликатес е отхвърлен от менюто им по нареждане на настоящия крал Чарлз, тогава все още принц, тъй като смятал, че изисканото блюдо е свързано с нехуманно отношение към животните.

Суровото месо също отсъства от дворцовите маси. На всички членове на кралското семейство във Великобритания им е строго забранено дори да опитват ястия, в които има несготвени месни продукти, като тартар. Онези, които харесват реър стекове, трябват да се задоволят с поне мидиъм степен на термична обработка.

В Бъкингамския дворец всеки ден се изготвя меню, което трябва да бъде одобрено от краля или кралицата. До скоро това е било ежедневно задължение на Елизабет II, за което днес отговаря Чарлз. От изготвения списък той избира ястията, които да се приготвят, а поръчката се внася в кухнята. В случай, че опциите не му допаднат, менюто може да се обнови до два или три пъти в деня.

Кралското семейство предпочита храната, която идва от земята около техните имоти.

Дивите птици, като фазани, диви кокошки и яребици са сред любимите им деликатеси. Любопитна подробност е, че менюто се мени спрямо двореца, в който аристократите се намират.

В Бъкингам кухненските помещения са изключително отдалечени от кралските покои, а когато са там, членовете на семейството са по-натоварени и не проявяват особено отношение към храната си.

В Балморал, където е място за отдих и забавления, често се случвало дори да проявяват желание сами да си направят барбекю. Покойният крал Филип обичал да се подвизава зад грила. Често слизал и в кухнята, за да попита дали има прясно уловена риба. Кралица Елизабет II пък лично беряла ягоди с внуците си от градините на двореца, отнасяла ги на готвачите и заръчвала да приготвят десерт с тях.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници