ДБ, БСП и "Български възход" обсъдиха декларацията за приоритети на ПП

ДБ, БСП и "Български възход" обсъдиха декларацията за приоритети на ПП
A A+ A++ A

"Демократична България", "БСП за България" и "Български възход" се отзоваха на поканата за разговор в Народното събрание, за да обсъдят декларацията с четирите основни национални приоритета на "Продължаваме промяната".

От ПП формулираха 4 национални цели така:

  • Развитие на конкурентна и иновативна икономика;
  • Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;
  • Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;
  • Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

От ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" нямаше представители на срещата.

"Никакви разговори с никого не са водени по отношение на персонален състав на един евентуален кабинет", беше категоричен акад. Николай Денков, който днес получи от президента втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 48-ото Народно събрание.

БСП заявиха, че няма да я подкрепят, а от "Български възход" имат възражения, но до петък може да преговарят, стана ясно на срещата за обсъждане на декларацията с приоритети.

Кристиан Вигенин от БСП каза, че България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, като отправи и поздрави от името на левицата, че се прави опит за търсене на диалог. По думите му БСП е разгледала подробно текста на декларацията, в която са залегнали приоритети, засягащи данъчни, бюджетни и външнополитически въпроси, които от левицата не могат да приемат.

"БСП няма да подкрепи предложения проект на решение", съобщи Вигенин, но потвърди подкрепата на БСП за търсене на диалог:

"България има нужда от редовно правителство и политическа стабилност, но в същото време не можем да се стремим към правителство заради самото правителство или заради властта, нито пък на цената на безпринципни компромиси, които от наша гледна точка биха сринали допълнително доверието в парламента и в политическата система като цяло. На нас ни се струва, че една такава формула в най-добрия случай ще направи такъв тип правителство, зависимо от случайни мнозинства, и ще задълбочи политическата криза, вместо да я разреши".

Кристиан Вигенин отбеляза, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" имат общо 127 народни представители, които не са дошли и не участват в разговорите. Трите формации до момента не се ангажираха в диалог с ПП, което ни води до заключението, че нямат намерение да подкрепят евентуално декларация за приоритетите и да подкрепят правителство с втория мандат, коментира той.

Вигенин посочи, че споделят основните цели, които са набелязани в проекта, а именно развитие на конкурентна и иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост, намаляване на социалните неравенства и достъп до качествено здравеопазване и образование.

В текста на проекта обаче са залегнали предложения, по които нямаме съгласие. По тях не можем да правим компромиси и на този етап по наша преценка те нито могат да бъдат извадени, нито могат да бъдат коригирани, посочи Вигенин.

Номинираният от ПП за министър-председател Николай Денков коментира, че проблемите са най-вече в две посоки - едната е свързана най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България в този конфликт, а втората е свързана с изборния процес. Имахме дискусия и търсихме решения, това е вашето решение и ние го уважаваме. Така, както вие оставихте вратата отворена за последващи дискусии, от наша страна ще срещнете същото разбиране, посочи Денков.


#ПП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници