Ето как е изглеждал в действителност могъщият фараон Рамзес Втори (СНИМКА)

Ето как е изглеждал в действителност могъщият фараон Рамзес Втори (СНИМКА)
Sherif Ali Yousef, CC BY-SA, Wikimedia Commons
A A+ A++ A

Лицето на един от най-могъщите фараони на Египет Рамзес II беше реконструирано 3200 години след неговата смърт, съобщава Daily Mail. Новата научна реконструкция е дело на египетски и британски специалисти. Учените от двете държави са се обединили в съвместен проект, за да „уловят“ образа на владетеля в момента на неговата смърт, използвайки 3D модел на черепа, и да възстановят неговите черти. След това те „връщат“ процесите на стареене почти половин век назад, за да покажат как е изглеждал управникът в разцвета на силите си. Резултатът е първата изцяло научна реконструкция на лицето на фараона, базирана на компютърна томография на действителния му череп.

Лицето на фараона е било красиво, с характерни черти – ясно изразен нос и мощна челюст, отбелязва проф. Сахар Салим – една от изследователите от Университета на Кайро и авторка на 3D модела на черепа. Учените обаче са изправени пред проблема с липсата на информация за цвета на очите, косите и кожата на владетеля, както и за някои индивидуални особености във външността му – малки бръчици, бенки и т.н. За да пресъздадат портрет, максимално близък до образа на Рамзес II, изследователите проучват и съхранените до днес писмени източници за управлението му. Проектът е вторият по рода си, ръководен от Сахар Салим наскоро, след научната реконструкция на лицето на фараона Тутанкамон, завършена от кралския скулптор Кристиан Корбет.

©Liverpool John Moores University

Каролайн Уилкинсън, директор на Face Lab в Ливърпулския университет „Джон Мурс“, която е възстановила лицето на фараон Рамзес II, описва научния процес: „Ние вземаме компютърен томографски модел на черепа, след което от базата данни с предварително моделирана анатомия на лицето импортираме и променяме, за да пасне на черепа. Изграждаме чертите от повърхността на черепа към повърхността на лицето, през мускулната структура и мастните пластове, и накрая чрез слоя кожа“. Всички ние имаме повече или по-малко едни и същи мускули от един и същи произход с едни и същи прикрепващи елементи. Тъй като обаче всеки от нас има малко по-различни пропорции и форма на черепа си, получават се и малко по-различни форми и пропорции на мускулите, което пряко влияе върху формата на лицето, обяснява Уилкинсън. Специалистите са разполагали и със запазени мумифицирани меки тъкани на лицето на фараона, с които също са работили. Според тях при около 70% от повърхността на лицева реконструкция има по-малко от 2 мм отклонение по отношение на реалната форма.

Рамзес II, наричан от египтолозите на ХIХ век и Рамзес Велики, е властвал над Египет в продължение на 66 години (1279-1213 г.пр.Хр.), бил е велик воин и инициатор на първия договор в историята на човечеството. Управлението му бележи последния връх в имперската мощ на Древен Египет. Той е запомнен още с колосалните статуи, които е поръчвал, и с мащабната си строителна програма. Смята се, че по време на дългото си управление Рамзес II е изградил повече храмове и е създал повече деца от който и да било друг фараон на Египет.

Миналата година на научния портал Live Science се появи статия, разказваща за първия в историята случай на успешна реконструкция на външността на трима мъже от Древния Египет отпреди 2000 години. Лицата им са били пресъздадени благодарение и на образци от ДНК, извлечена от техните мумии.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници