Сигнали за бомби в РСМ затвориха летище, евакуираха училища и молове

Сигнали за бомби в РСМ затвориха летище, евакуираха училища и молове
klubmama.ru
A A+ A++ A

Сигнали за бомби заляха столицата и един от главните градове на Северна Македония тази сутрин.

На имейл адресите на десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и на Футболната федерация на Македония, хотел „Александър Палас“, хотел „Мериот“, търговски център „East Gate“, спортна зала „Борис Трайковски“ и Международно летище Скопие са получени заплахи за поставено взривно устройство, информира МИА.

Сигнал за бомба е постъпил и в ПМГ "Д-р Панче Карагьозов", откъдето се евакуират учениците.

Според кмета на община Гази баба Бобан Стефковски има сигнали за поставени бомби в училищата „Григор Пърличев“, „Наум Наумовски-Борче“, „Кръсте Мисирков“, „Кирил и Методий“, „Крум Тошев“, "25 май", "Дане Крапчев" и "Наум Охридски".

"ТАВ Македония" потвърди, че международното летище в Скопие е получило заплаха по имейл тази сутрин за взривно устройство. От там допълват, че информацията е била незабавно съобщена на МВР, като същевременно целият персонал и всички пътници и/или минувачи, които са на летището, са били безопасно евакуирани, а части на МВР извършват оглед на съоръженията на летището. “Полетите не са отменени, но в момента движението е спряно, докато не получим уведомление от МВР, че е безопасно дейността на летището да продължи по обичайния график“, се казва в съобщението от " ТАВ Македония“.

Веднага след постъпилите сигнали са предприети мерки от полицейски служители за безопасно евакуиране на сградите и се извършват антитерористични проверки. Предприемат се и мерки за изясняване на случаите.

„Засега всички деца са в безопасност, евакуирани са от територията на училищата и са придружавани от педагогическия персонал. Веднага след информацията разговарях с отговорните лица в РПУ Гази Баба с цел незабавно предприемане на всички необходими мерки за проверка на получената информация“, написа Стефковски.

Заради сигнала за поставена бомба в хотел "Александър палас" днешната годишна конференция на Търговската камара на Северна Македония, на която трябваше да говори премиерът Димитър Ковачевски, беше отменена. Сред участниците в конференцията в "Александър Палас" бяха министрите на икономиката Крешник Бектеши и министрите на финансите Фатмир Бесими.

Това е първият случай на сигнал за бомба на събитие, на което трябва да присъстват политици.

Тези дни обект на бомбени заплахи са училища, институции, търговски центрове и други обекти. Вчера са регистрирани рекордните 49 сигнала за бомби, които полицията след проверки е посочила, че са лъжливи. В поредицата от съобщения за доставени бомби през изминалия период днешният сигнал на летището в Скопие се случва за първи път.

По-късно външният министър на РРМ Буяр Османи информира, че вчера структурите на НАТО са били информирани за непрекъснатите съобщения за бомби в страната.

По думите му става въпрос за хибридни заплахи, каквито се наблюдават в целия регион.

„Това се случва и в региона. Черна гора реши училищата да преминат на онлайн обучение заради ежедневните предупреждения за взривни устройства. Същото се случва и в Хърватия. Това ме навежда на мисълта, че става въпрос за регионален подход като хибридна атака, което ме подтикна да сигнализираме НАТО. Вчера разговаряхме със структурите на НАТО, за да видим какъв хибриден подход към региона може да има, коя може да е причината за това“, допълни Османи, цитиран от БГНЕС.

Източник:БГНЕС

Снимката е илюстративна



#РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници