Без съкращения и по-ниски заплати след приватизацията на ВМЗ - Сопот

Без съкращения и по-ниски заплати след приватизацията на ВМЗ - Сопот
Приватизацията на ВМЗ - Сопот не допуска съкращения и намаляване на заплатите за три години от приключване на сделката, обяви Емил Караниколов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приватизацията на ВМЗ - Сопот не допуска съкращения и намаляване на заплатите за три години от приключване на сделката, обяви Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Единият от кандидатите за покупката на ВМЗ - Сопот - „Донарит", вече е подал документите си за допустимост до процедурата по приватизация.

В понеделник ще постъпят документите и на другите двама - „Сейдж консултинг" и ЕМКО, а най-късно до вторник Агенцията по приватизация ще обяви кого допуска.

„Трима са до момента инвеститорите и тримата са български стратегически инвеститори, известни са на обществеността," коментира Емил Караниколов пред БНР.

Той уточни, че сроковете по вътрешните процедури ще бъдат скъсени, и изрази надежда до края на ноември да бъдат готови обвързващите оферти на инвеститора.

„След това МС ще класира на първо място кандидата, който отговаря на условията и в срок след това трябва да приключи сделката. Цената е обективна, но самите синдикати и работници разбират, че за разлика от други приватизационни сделки, тази приватизация е жизненоважна за дружеството, за да го запазим," обясни Емил Караниколов.

По думите му, публичните задължения на дружеството са около 47 млн. лв., а задълженията към работниците – около 1,3 млн. лв., като новият собственик трябва да ги погаси, преди да бъде допуснат до управлението на ВМЗ - Сопот.

Изпълнителният директор на Агенцията по приватизация посочи още, че критериите за допустимост на купувачите в процедурата за приватизация на БДЖ „Товарни превози" вече са готови.

„Ние сключихме меморандуми за сътрудничество с международни и български консултанти. След поискано становище от нас за профилите на потенциални инвеститори, стана ясно, че между 100 и 150 млн. евро са годишните обороти на потенциалните инвеститори. Надявам се, че ще имаме трима или четирима участници в процедурата по приватизация. По този начин направена, ще има сделка," каза Емил Караниколов.

#ВМЗ - Сопот #Емил Караниколов #Агенция по приватизация и следприватизационен контрол #приватизация #ЕМКО #БДЖ #„Товарни превози"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници