Станишев: ГЕРБ ще ни оставят в опоскана държава

Станишев: ГЕРБ ще ни оставят в опоскана държава
Всяка година управление на ГЕРБ е равна на 5 000 по-малко родени деца и няма никаква политика в тази област, отбеляза Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ ще ни оставят в една опоскана държава с огромни социални проблеми и бедни граждани, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на заседанието на Националния съвет на партията.

Към края на управлението на ГЕРБ всеки българин ще бъде по-беден, това е резултатът от управлението на ГЕРБ, изтъкна Станишев, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на БСП посочи, че 700 000 българи официално са без работа.

„Това са безработните и обезкуражените. Това е огромен неизползван човешки ресурс. Бедността и безработицата обхващат все повече българи. Половината от населението на страната е в състояние на бедност и лишения. Ние предлагаме спешни конкретни мерки в тази посока", каза Станишев и припомни, че преди изборите ГЕРБ обещаваха по 1000 лв. заплата.

„Майчинството, грижите за децата, младежката политика трябва да са във всяка политика”, категоричен бе той.

Червеният лидер подчерта, че демографският проблем е много остър национален проблем.

Всяка година управление на ГЕРБ е равна на 5 000 по-малко родени деца и няма никаква политика в тази област, отбеляза той.

„За да има демографско възстановяване на нацията, са важни три стълба – грижата за семействата и за децата, образованието и работа за младите. Това и в предизборния период трябва да е една от водещите ни теми", каза Сергей Станишев.

Той съобщи, че Партията на европейските социалисти води разговори с поредица от партии за реализация на европейската гражданска инициатива.

Ако се съберат един милион подписа минимум от седем страни, ще се наложи изискване Европейската комисия да наложи законодателно решение по проблема с младежката безработица, добави Станишев.

„Вярвам, че и БСП ще бъде важна част от тази инициатива за намиране на конкретни решения по отношение на младежката заетост и на първото работно място”, каза още той.

Според Станишев приоритетни трябва да бъдат образованието, квалификацията и науката.

„В момента има политика, която съвсем целенасочено унищожава науката. Има различна политика, има възможности за друго развитие. Те ще бъдат трудни", смята лидерът на БСП.

Според него, този модел на пенсионна реформа, наложен от ГЕРБ, е чисто счетоводителски.

„Няма как да не го приемем и ще го ревизираме. Философията на Дянков е: „Колко пари не ни достигат – дайте да удължим периода, в който трябва да работят, за да плащаме по-малко пенсии", заяви Станишев и подчерта, че пенсионната реформа в България не е съобразена с продължителността на живота.

По думите му това е 4-та година на правене на бюджети по безобразен начин – без никакви приоритети, което той определи като „един счетоводителски подход”.

„Начинът, по който беше взето решението за спиране на АЕЦ „Белене" е много показателен – след посещение отвън. Нямаме външна политика в момента, която да се води от националния интерес. Да, като страна от ЕС, от НАТО, нашият водещ приоритет е тук в Европа. Тук можем да бъдем и бяхме фактор", каза Станишев.

Според него се наблюдава съзнателно отнемане на доходи от българските граждани, съзнателно отнемане на социални права – над 30 социални права са отнети.

„Трябва ясно да се чуе, че увеличенията дори не покриват средната инфлация – 12.6%. Догодина инфлацията ще отиде над 15%. Увеличенията дори не са индексация", заяви социалистическият лидер.

Според него по всеки приоритет има много работа, която трябва да свършат отделните съвети към Националния съвет на БСП.

„Добре са очертани основните сфери и нашите послания. България има една национална цел – как да започнем нашето догонващо развитие", категоричен е Сергей Станишев.

„Като социалистическа партия сме в голям дълг към кооперативната идея. С разбиването на кооперациите и българското земеделие – основната цел беше да се унищожи лявата идея по селата. По отношение на кооперацията, нашият приоритет не означава игнориране реалностите на частните инвеститори. Кооперативната идея има своята логика. Трябва да има политика за поощряване на кооперирането", каза Станишев и припомни, че има цели големи региони в Европа, които се развиват в икономически и социален план на кооперативен принцип.

#Сергей Станишев #БСП #ПЕС #Партията на европейските социалисти #Европа #ГЕРБ #АЕЦ „Белене" #ЕС #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници