Как да разпознаем прясната риба? Купуваме я по-скъпо за Никулден

Как да разпознаем прясната риба? Купуваме я по-скъпо за Никулден
A A+ A++ A

Броени дни преди Никулден започнаха традиционните проверки о пазари и магазини на Българската агенция по безопасност на храните.

Прясната риба може да бъде разпозната по червените хриле и по изпъкналите огледални очи, каза управителят на магазин Владимир Ангелов.

"Окото не трябва да бъде бяло, рибата не трябва да бъде суха. От днес хората започнаха да пазаруват. Предпочитат шаран, пъстърва, ципура, лаврак, сом. Цените тази година са по-високи заради инфлацията", обясни Владимир.

От БАБХ следят за произхода на предлаганата риба, документите, които я съпровождат и условията за съхранение.

"Тук виждаме една хладилна витрина с различни видове риба, които визуално изглеждат добре. Очите са чисти, хрилете са плътно прилепнали, мускулатурата на рибата е еластична. По тези показатели всеки би могъл да направи правилен избор", посочи началникът на сектор "Проверки" в БАБХ Бистра Иванова.

Проверките в цялата страна ще продължават до 6 декември.

#риба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?