Време за рибари: Морето ври от чернокоп край Бургас

Време за рибари: Морето ври от чернокоп край Бургас
bgnow.eu
A A+ A++ A

Морето край Бургас завря от чернокоп. По 300 кг чернокоп и сафрид вади почти всяко рибарско корабче в Созопол, показа проучване на „Телеграф“. „Преди два дни буквално излезе чернокопът, има и много сафрид, разказаха от рибен магазин до пристанището в града. Има доста добър улов, въпреки че е по-слаб от миналата година“, обясниха и риболовци пред „Телеграф“. Основно в момента се хваща чернокоп и сафрид, но има и барбун. Паламуд вече край Бургаско почти няма, отбелязва "Телеграф".

Улов

Всяка сутрин корабите излизат от пристанището в Созопол и се връщат към 17 часа следобед с богат улов. Рибата пласират директно от пристанището. Първо продават на едро, зареждат цели хладилни бусове, които след това разпределят стоката по рибните борси. Прясна риба може да се купи и на килограм. Цената и за сафрида, и за чернокопа е 10 лв. за килограм директно от моряците. „Ако нямате възможност да се разходите вечерта до пристанището, идете сутринта рано в магазините, където все още прясната риба не е изкупена“, разказаха местните от Созопол. Цената на чернокопа е 10 лв. и в магазина, докато сафридът върви между 5 и 8 лв. в зависимост от големината. Барбунът също е около 7-8 лв. в Бургаско. „Паламуд все още продаваме, но в морето вече няма“, разказаха от рибарски магазин в Созопол. Самите моряци в региона имат останал черноморски паламуд, който обаче пазят за собствена консумация.

Север

На север рибарските корабчета нямат късмета на бургаските. В момента паламудът яде и цацата, и сафрида, разказаха за „Телеграф“ от Варна. Сафрид там изобщо няма в момента, като цената на тази риба в магазините върви около 12 лв. Паламудът нетрадиционно излиза по-евтино. Все още стойността му седи на 10 лв., каквато е и на чернокопа. По магазините в София цената също е около 10 лв. за сафрида и 13-14 лв. за чернокопа.


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай