400 тона негодна храна се унищожават всяка година
Между 250 и 400 тона са количествата негодна храна, които се унищожават годишно от Българската агенция за безопасност на храните, съобщи шефът на дирекцията „Контрол на храните“ Любомир Кулински.
По думите на Кулински най-много храна се изхвърля от домакинствата, предаде bTV.
Агенцията ще инициира промени в законодателството, с които да бъдат определени количествата продукти с изтекъл срок, които могат да се съхраняват временно в търговската мрежа.
В момента в закона е посочено, че търговците трябва да се освобождават от тях, но не са уточнени срокът и количеството, което може да се натрупа.
Предложението на Българската агенция за безопасност на храните е количествата да се определят според вида на магазина, асортимента и големината му.
Още по темата:
- » Храните, които можем да консумиране след срока им на годност
- » Глобално предизвикателство и местни решения: Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението
- » 10 храни, които трябва да слагаме на масата поне веднъж седмично
Коментирай
Най-четено от
Общество
Последно от
Общество