Въпреки обявените увеличения: Синдикатите във висшето образование ще излязат на протест

Въпреки обявените увеличения: Синдикатите във висшето образование ще излязат на протест
A A+ A++ A

Обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, все пак ще се проведе.

"Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да приеме". Това се казва в позиция на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ.

"Председателят на Съвета на ректорите се позова на нашия протест и организира срещи, без да представи анализ, конкретни данни и достоверна информация в президентството, НС и МС. Проектът за Постановление на МС, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората - за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО.

Така посочените 39 млн. лв. ги има в бюджета на МОН с постановление от края на март тази година и според МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за служители пък са крайно непрофесионално определени", гласи позицията.
Всички държавни университети спират работа в знак на протест на 20 май

Днес предстои среща в МФ, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства.

"За нас обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на ДВУ за увеличението на МРЗ за 2024 г. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв. (писмо, внесено в НС, МС, МОН, МФ на 29-11-2023 г.", заявяват още от синдиката.

"Съветът на ректорите е съвещателен орган по ЗВО/чл.23. Социалните партньори по Кодекса на труда сме ние, синдикатите. Затова протест ще има, докато няма подписано национално споразумение и МС не обяви Постановлението за заплати на всички работещи, така, както е посочено в ЗВО! В противен случай така създадената ситуация е и тежък удар срещу върховенството на закона", съобщават още от синдиката.

В сряда правителството обяви, че ще предостави 39-те млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Парите бяха заложени в държавния бюджет за 2024 г. Отделно бе планирани и последващо увеличение на заплатите, считано от 1 април, за което от правителството обясниха, че към момента няма предвидени средства, които са в размер на 150 млн. лв.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?