България започва да произвежда дронове-камикадзе

България започва да произвежда дронове-камикадзе

фейсбук

A A+ A++ A

Безпилотниците ще струват 2000 лева и ще могат да унищожават танкове с цена от 10-15 милиона евро, съобщава в интервю за в. Българска Армия Калин Димитров, изпълнителен директор на фирмата на МО.

"Първоначално ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството. Бойната част (боеприпасът) ще е български и ще се произвежда в завода на "Терем" в Костенец", заяви Димитров относно проекта преди време.

Той е провел срещи с български фирми, които имат опит в направата на дронове. В България вече има няколко стартъпи, които са напреднали в създаването на безпилотни летателни апарати за търговски цели. Опитът от войната в Украйна показва, че дроновете ще намират все по-голямо приложение на бойното поле. Те се делят на няколко различни типа. Най-евтиният са сравнително обикновени дронове, които могат да носят и пускат гранати и други леки боеприпаси. Следват бързи FPV дронове, които носят РПГ ракети с тегло около килограм. На по-професионално ниво са "кръжащите муниции" или дроновете-камикадзета за поразяване на бронирана техника. Този вид апарати имат и по-мащабна версия, която може да се ползва за атакуване на сгради и укрепления, съобщи Информационният център на Министерството на отбраната.

Калин Димитров сподели преди време, че МО създава научно звено, което ще разработва т.нар. умни боеприпаси и различни модификации на безпилотни летателни апарати.

Наскоро стана ясно, че армията ни ще се сдобие и със сателитни-интернет терминали Starlink на SpaceX.

Те ще повишат възможностите за ефективно управление на подчинените формирования, като се създават условия за непрекъснат, високоскоростен и надежден обмен на информация, заявяват от МО. Интернет услугата Starlink на SpaceX играе решаваща роля в предоставянето на достъп до интернет на Украйна по време на конфликта с Русия. Технологията е използвана за насочване на украинските удари с дронове срещу руски танкове и позиции, засилвайки отбранителните способности на Украйна.

#дронове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти