SMS ще ни алармира за идващо бедствие

SMS ще ни алармира за идващо бедствие
A A+ A++ A

Съобщение по телефона ще ни предупреждава за идващо бедствие в района, в който се намираме, предвиждат промени в Закона за електронните съобщения. Те са подготвени от Министерството на транспорта и съобщенията и бяха пуснати за обществено обсъждане в петък.

Системата ще важи за всички мобилни оператори. Тя ще работи и на телефони, които не са смарт. За целта ще се използва системата им за извънредни съобщения. Новостта се въвежда с промяна на чл. 242б от закона. В новия си вариант тя ще гласи: Доставчиците на мобилни междуличностни съобщителни услуги с номера предават до засегнатите крайни ползватели съобщения за предупреждение на населението за бедствие или извънредна ситуация чрез Системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

Правилата как ще работи тя ще се определят с наредба, изготвена от вътрешния и транспортния министър. Самите мобилни оператори ще бъдат задължени да изпращат съобщенията. В противен случай ги грози глоба от 100 000 до 1 000 000 лв.

“Определените минимуми и максимуми на размерите на имуществените санкции дават достатъчни гаранции за спазване на принципа на пропорционалност и възможност при индивидуализацията на наказанието да се определи размер, съответстващ на обществената опасност на конкретното нарушение”, пише в мотивите към проекта.

Той е изготвен, за да се приведе българското законодателство в съответствие с изискванията, приети в европейски регламент през април тази година.

Системата ще се включва след анализ на данните за риск от наводнение, голям пожар, земетресение и други бедствия и заповед на вътрешния министър , обясниха за "24 часа" от МВР. И уточниха, че съобщенията ще се получават от всички, които се намират в района на очакваното бедствие.

За целта ще се ползват данните от клетките на мобилните оператори. “Няма значение дали са в роуминг или са потребители на българските телекоми”, обясни запознат. И добави, че когато човек е влязъл в такъв район, след като е пуснато известие, то той също ще го получи.

Проекът е качен в портала strategy.bg. След приключване на обществените консултации се очаква да бъде вкаран в парламента, пише "24 часа".

#смс #бедствия #алармира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"