Русия в шок от края на петролопровода

Русия в шок от края на петролопровода
„Бургас-Александруполис“ се смяташе за главна алтернатива на преноса на петрол с кораби през Босфора. Карта: Хеленик Петролиум
A A+ A++ A

Руската компания „Транснефт“ до този момент не е получила уведомление от българските власти за това, че напуска проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис“.

Това заяви представителят на руската компания Игор Демин, предаде ИТАР-ТАСС.

Той припомни, че „през ноември България одобри оценката на въздействието на околната среда, което е важен етап в рамките на вземането на решения за реализацията на проекта“.

В сряда правителството реши да прекрати участието на България в проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис“.

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че няма опасност да последват санкции за България заради решението й да се оттегли от строежа на нефтопровода.

Българското правителство предлага тристраннното споразумение между Русия, България и Гърция за осъществяване на проекта „Бургас-Александруполис“ да бъде прекратено по взаимно съгласие.

Ако не се постигне такава договорка, българската страна се оттегля самостоятелно след изтичане на 12-месечния срок.

Петролопроводът „Бургас–Александруполис“ е международен енергиен проект, който щеше бъде използван за транспортиране на руски и каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море.

Петролопроводът щеше да представлява алтернативен транспорт за руския петрол, който заобикаля танкерния трафик в проливите Босфора и Дарданелите и създава нов път за пренос на петрол от Кавказ и Средна Азия до европейските пазари.

За целта трябваше да се изгради петролопровод с дължина 279 км, като по-голямата част от трасето щеше да минава през България. Предвиждаше се капацитетът на петролопровода да е 35–50 милиона тона годишно.

Русия притежава 51% от проекта, докато България и Гърция делят поравно останалите 49%.

#Русия #България #Гърция #петролопровод #Бургас #Александруполис #Транснефт #Игор Демин #Симеон Дянков #Министър на финансите #Кавказ #Средна Азия #Егейско море #Черно море #нефт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници