ДПС: Необходим е общ прочит на общата история

ДПС: Необходим е общ прочит на общата история
Според ДПС със знака на почетността трябва да се белязват само онези, който могат да бъдат модел за подражание на всеки гражданин, без оглед на етническата или религиозната му принадлежност, заяви Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Казусът с почетното гражданство на ген. Васил Делов в Кърджали е пряко следствие от липсата на общ прочит на иначе общата история, заявиха депутатите от ДПС в декларация, представена от зам.-председателя на партията Лютви Местан.

По случай 100-годишнината от освобождението на Кърджали в неделя генералът трябваше да бъде посмъртно удостоен със званието „Почетен гражданин“, но общинските съветници от ДПС блокираха номинацията.

Общинският съвет в крайна сметка не одобри посмъртната номинация на освободителя, като решението бе взето с 16 гласа „за“ от страна на ГЕРБ и БСП и въздържанието на 22-мата съветници от ДПС.

Отказът предизвика голям политически скандал, депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обяви началото на подписка за посмъртното връчване на орден „Стара планина“ на ген. Васил Делов, а идеята получи подкрепата и на социалистите.

„Имаме нужда от общ, ще рече, градивен, интегриращ прочит на историята, без нихилизъм, без отрицание“, се казва в декларацията на ДПС.

Според народните представители от Движението „със знака на почетността трябва да бъдат само онези велики синове и дъщери на всеки един народ, които имат ресурса за подражание от всеки съвременен гражданин, без оглед на неговата етническа или религиозна принадлежност“.

„Има такива безспорни събития и личности“, заяви Лютви Местан и даде пример с честването на Трети март и безспорното място в историята ни на Васил Левски.

Според ДПС векът е единица за историческо време, но не е достатъчен, за да изтрие от паметта на днешните поколения човешките измерения на трагизма на войната, болката за загубени предци от всички етноси по време на Балканската война, твърди още зам.-председателят на партията.

„Историческите разломи на войните от началото на 20. век не просто породиха балканизмите и метафората за барутния погреб, но са в основата на невъзможността балканските народи да имат своята обща геостратегическа перспектива“, посочи още Лютви Местан.

Според него евроатлантизмът, като измерение на хуманизма и човешките права, на върховенството на закона, представя обща перспектива пред народите, която обаче ще се реализира само с воля за общ прочит на общата история.

„Така отношението към исторически събития и личности, в това число и ген. Васил Делов, би се разположило в общественото съзнание естествено, а не с политически актове. Ако все пак възникне необходимост от признание на почетност с политически акт, общият прочит на миналото ще е създал предпоставките този акт да се приеме не дори с широко съгласие, а с консенсус“, обобщи Лютви Местан.

В края на декларацията си от ДПС призовават казусът в Кърджали да не се експлоатира, за да се избегне „рискът от провокирането на разделителни и за толерантното ни гражданско общество линии“.

#БСП #ГЕРБ #ДПС #орден „Стара планина“ #почетен гражданин #ген. Васил Делов #Кърджали #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници