Радев не пуска Украйна в НАТО. ДБ тласка България към война, смята той

Радев не пуска Украйна в НАТО. ДБ тласка България към война, смята той
стоп кадър
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев обясни, че не е подписал декларацията за членство на Украйна в НАТО и не е подписал декларацията срещу анексията от Русия на територии на Украйна, към която се присъединиха лидерите на 9 страни от Централна и Източна Европа, защото това означава война НАТО - Русия, предаде БНР.

Държавният глава подчерта, че ще работи срещу въвличането на страната ни във войната.

Държавният глава коментира намерението на "Демократична България" да внесат решение за изпращане на военна помощ за Украйна веднага след свикването на парламента. Румен Радев отговори и на критиките им, че не се е присъединил към декларацията срещу анексираните от Русия територии на Украйна, заедно с лидерите на други държави от Източна Европа:

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна. И даже за мене е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации".

Радев каза, че не е подписал декларацията за членство на Украйна в НАТО убеден, че това би означавало война между НАТО и Русия:

"Аз ще продължа да бъда отговорен през българските граждани и като президент, и като върховен главнокомандващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това да се прикрива. Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговори на българите чии интереси обслужват".

Ако Европа солидарно не овладее растящите цени, кризата в енергетиката много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия. Това посочи президентът Румен Радев пред журналисти днес след участие в неформалното заседание на Европейския съвет в Прага.

По думите на държавния глава, когато се говори за санкции, налагани от ЕС, е необходим всеобхватен анализ за техните средносрочни и дългосрочни последствия, така че те да не увреждат необратимо европейската икономика.

"Когато говорим за санкции, трябва да е ясно, че няма да допуснем санкции, които увреждат енергетиката и икономиката на България", подчерта още президентът и допълни, че при подготовката за настоящия Европейски съвет страната ни успешно е предотвратила включването на ядрената енергетика в този санкционен пакет.

По отношение на въпроса за определяне на таван на цените на природния газ, президентът посочи, че е налице желание за справяне с ценовата криза, но все още се обсъждат конкретни механизми и стъпки.

Във връзка с конституционната процедура за съставяне на правителство президентът отново заяви, че ще предостави достатъчно време на партиите да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, така че да се излъчи управленско мнозинство и правителство.

"Изключително важно е да имаме парламент, защото българският конституционен модел на властта се основава именно върху Народното събрание", допълни Румен Радев.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници